I dokumentären som sändes den 3 oktober tittar man närmare på den hemliga sexhandeln i Irak där barn och unga flickor utnyttjas av muslimska imamer. Tusentals har skrivit under en namninsamling för att få bort dokumentären de menar är ”respektlös” mot shiaislam och dess följare.

I dokumentären Undercover With The Clerics – Iraq’s Secret Sex Trade filmas imamer med dold kamera då de erbjuder så kallade ’nöjesäktenskap’, där män som inte får ha sex utanför äktenskapet kan betala en hemgift för en tillfällig fru. Den yngsta flickan som omtalas i dokumentären är bara nio år gammal.

Sedvänjan är förbjuden i Irak men åtta av tio shiamuslimska imamer man tar kontakt med är villiga att utföra den ändå.

I Karbala, Iraks viktigaste religiösa stad, träffar reportern en imam som hävdar att ett nöjesäktenskap med ett barn är ”halal”.

– Nio år gammal plus, det är inga problem.

– Det är upp till dig hur du vill ha det, hon är tillåten för dig. Du är tillåten att utföra bakifrån. Gör vad du vill.

Analsex är tillåtet då det förhindrar flickorna från att förlora sina oskulder.

Från BBC uppger en talesperson att man inte kommer ta bort dokumentären och tillägger att arbetet med den utfördes under elva månader samt att den överensstämmer med bolagets redaktionella riktlinjer.

Hittills har drygt 18 000 personer skrivit under namninsamlingen där man kräver att dokumentären tas bort från BBC:s webbplats. Enligt dess initiativtagare representerar inte de ”vilseledda” personer man tagit med i dokumentären shiaislam på något sätt.