På fredagen åtalades en tidigare dömd libysk medborgare för grov våldtäkt på en 9-årig flicka i Malmö. Mannen lurade in flickan i ett soprum där han ströp henne och utförde våldtäkten. Åklagaren yrkar nu på utvisning.

Det var den 25 oktober som polisen gick ut med en efterlysning av vittnesuppgifter omkring Scheelegatan-Sallerupsvägen-Sköldgatan i Malmö. Polisen var inledningsvis förtegen och ville inte uppge den misstänkta brottsrubriceringen. Följande dag förklarade dock kammaråklagare Charlotte Ottosen att det rörde sig om våldtäkt mot barn.

LÄS MER: Våldtäkt mot 10-årig flicka i Malmö

I dag åtalades 30-årige Mohammed Hassan för grov våldtäkt mot barn. Hassan är från Libyen och invandrade till Sverige år 2009. Samhällsnytt har tagit del av stämningsansökan från Malmö tingsrätt. Av den framgår det att Hassan har utfört sexuella handlingar jämförliga med samlag mot en 9-årig flicka.

Lurade flickan

Hassan lurade in den 9-åriga flickan i ett soprum som han sedan låste. Därefter brottade han ner flickan på golvet, slog henne i ansiktet, drog av hennes kläder på underkroppen och höll fast hennes ben. Sedan har han tagit strypgrepp om hennes hals och hotat att slå henne om hon inte slutade skrika. Hassan förde in sina fingrar i flickans slida och i hennes anus. I stämningsansökan beskrivs att flickan fått blåmärken efter strypgrepp, smärta, sårskada samt blodvite som följd av gärningarna mot hennes slida och anus.

LÄS MER: Kartläggning: 85% av överfallsvåldtäkter begås av invandrare

Enligt stämningsansökan erkänner Hassan brott under förhör. Åklagaren yrkar på att Hassan ska utvisas från Sverige och förbjuds att under 15 år återvända hit.

Multikriminell och bidragstagare

Hassan förekommer i nio avsnitt i belastningsregistret rörande ett flertal brott. Senast för ett år sedan dömdes han för brott mot knivlagen. Innan dess för narkotikabrott, misshandel, snatteri, stöld, rån, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, överträdelse av kontaktförbud och övergrepp i rättssak.

Det går vidare att läsa sig till hur socialtjänsten hjälper Hassan eftersom att han saknar sysselsättning och inkomst.

I ett utdrag från belastningsregistret går det att läsa om Hassans tidigare kontakt med kvinnor.

”Efter en liten stund kom också Mohammed Hassan, som hon inte kände sedan tidigare. Han frågade henne om hon ville följa med på efterfest. De stod då upp mittemot varandra. Hon svarade nej och vände sig om så att hon hade ryggen mot honom. Mohammed Hassan tog ett tag med sin hand mellan hennes ben.” 

LÄS MER: Danmark: 10 av 12 överfallsvåldtäkter begås av invandrare

Våldtäkter ökar

I mars släppte Brottsförebyggande rådet slutlig brottsstatistik för 2017. BRÅ konstaterar att mellan 2016 och 2017 ökade antalet anmälda våldtäkter med tio procent – och när det gäller barn i åldrarna 15-17 ökade de med 17 procent. 94 procent av barnfallen gäller flickor.

LÄS MER: Ny Brå-rapport: Antalet anmälda våldtäkter ökar kraftigt