I april förra året hittades två unga män mördade i en källare i Stockholmsförorten Sätra. De hade förnedrats och därpå skjutits ihjäl. 28-årige Rajan Rizvic dömdes av Södertörns tingsrätt till livstids fängelse för brottet. Domen undanröjs nu av Svea hovrätt som helt frikänner Rizvic i vad man menar är brist på bevis.

Motivet till dubbelmordet är oklart men polisen arbetade utifrån hypotesen att det handlade om en gänguppgörelse relaterad till pengar och narkotika. Flera tungt kriminella personer figurerade i utredningen och en av dem åtalades jämte Rizvic men friades på grund av att bevisningen inte bedömdes som tillräckligt stark. En tredje misstänkt åtalades inte, detta på grund av att han avled innan han hann ställas inför rätta.

LÄS MER: Rajan Rizvic, 28, avrättade två unga män i Sätra – döms till livstids fängelse

Tingsrätten ansåg att den DNA-bevisning som finns räckte för att fälla Rizvic och bedömde samtidigt brottet som så grovt att lagens strängaste straff, livstids fängelse, skulle utdömas som påföljd. Domen överklagades och Svea hovrätt gör nu en annan bedömning av de tekniska bevisen, vilket resulterar i att man Rizvic helt frikänns för dubbelmordet.

Domen för narkotikabrott, brott mot vapenlagen och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor kvarstår dock och för dessa brott ska Rizvic avtjäna två och ett halvt års fängelse, i realiteten efter att två tredjedelsregeln tillämpats  ett år och åtta månader.

LÄS MER: Förnedrade och mördade offren – satte sig sedan på uteservering och drack läsk

Rizvic har även tidigare lyckats få domstolars gehör efter att ha åtalats grova brott. 2017 åtalades Rizvic i Södertörns tingsrätt för grovt rån, grovt vapenbrott och narkotikabrott. Han dömdes endast för narkotikabrottet och påföljden bestämdes till böter.

Efter överklagande till högre instans fälldes Rizvic även för penningtvätt men påföljden stannade vid villkorlig dom. Han har sedan tidigare också domar på sig för bland annat misshandel och olovlig körning.