En med droger ”självmedicinerande” flerfaldigt dömd kriminell slapp fängelse efter att ha åtalats på nytt. Istället bedömde tingsrätten att samtalsterapi skulle föra den 20-årige mannen i rätt riktning i samhället. Nu sitter han häktad på sannolika skäl för mord på sin barndomsvän Emilia Lundberg.

Innan häktningsförhandlingen hade chefsåklagare Jenny Lindell tagit emot ett rättsmedicinskt utlåtande vilket visar att det inte råder några tvivel om att Emilia Lundberg mördats. Åklagaren lade dessutom fram bevis som övertygade tingsrätten om att 20-åringen ska häktas på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Häktningsförhandlingen skedde bakom stängda dörrar och utan insyn från åhörare. Den häktade mannen nekar till anklagelsen. Hans försvarsadvokat Melka Kjellberg lät efteråt meddela att hennes klient var förtvivlad över det som hänt hans barndomsvän:

”Han är lika förtvivlad som alla andra över det här”, hävdar advokaten i Expressen.

LÄS ÄVEN: 20-åriga Emilia Lundberg har hittats död – var försvunnen i tio dagar

Emilia Lundbergs kropp påträffades elva dagar efter sitt försvinnande. Kroppen låg i Vramsån, nära hemmet i Tollarp. Enligt chefsåklagare Lindell har Emilia; ”utsatts för våld som hon inte åsamkat sig själv. Därför är misstanken mord”.

Tidigare dömd för narkotikabrott

Den nu misstänkte mördaren anhölls i sin frånvaro redan samma dag som Emilia hittades. Mannen var sedan tidigare känd av polisen. Hans senaste dom hade fallit inte långt innan mordet på Emilia.

Den misstänkte mördaren, som tidigare dömts för narkotikabrott, hade under sommaren åter igen gripits med narkotikaklassade läkemedel och kokain. Domstolen valde dock att inte döma till fängelse. Detta efter att mannen berättat att han använde drogerna för att självmedicinera mot ångest, något han gjort under flera år.

Domstolen ansåg efter hans berättelse, samt efter att ha lyssnat på hans stödperson, att mannens kriminalitet var kopplad till missbruk och psykisk ohälsa.

Stödpersonen hade varnat tingsrätten för vad som skulle kunna hända om 20-åringen dömdes till fängelse. Hon bedyrade att hon tror på 20-åringens positiva utveckling och varnade för att; ”det genombrott som skett kan riskeras att påverkas negativt om N.N.(20-åringe mannen, red anm) döms till ett fängelsestraff”.

Den positiva utvecklingen som stödpersonen talade om rörde att mannen, redan innan rättegången, börjat delta i terapisamtal hos frivården. Syftet med samtalen var att hjälpa kriminella sluta begå brott.

Trots att mannen bevisligen återfallit i brott och framgångarna med terapisamtalen därmed kan anses vara svaga övertygades tingsrätten. Mannen dömdes till skyddstillsyn och vård inom ramen för frivården. Tanken var att mannen även skulle fortsätta stödsamtalen, i hopp om att han skulle sluta begå brott. Nu misstänks han istället ha mördat Emilia Lundberg, som mannen själv beskriver som sin barndomsvän.