Samhällsnytt fortsätter att följa turerna kring den socialdemokratiske politikern tillika människosmugglaren Rashad Alasaad. I en färsk dom från idag ålägger migrationsdomstolen i Malmö Migrationsverket att avgöra hans ansökan om svenskt medborgarskap – snarast möjligt. “Jag vill att de ska fatta ett positivt beslut”.
Igår kunde Samhällsnytt berätta om de nya omständigheterna kring den socialdemokratiske människosmugglaren från Ljungby Rashad Alasaad. Bland annat kunde vi avslöja att Alasaad äger flera fastigheter i Sverige sedan 2018 – fastigheter vars inköpspris inte matchar hans deklarerade inkomst. Gränspolisen har inlett en förundersökning på misstanke om människosmuggling efter ett avslöjande av Expressen-journalisten Kassem Hamade om mannen.
Igår berättade vi även att Alasaad har syriskt medborgarskap med ett svenskt uppehållstillstånd – en omständighet som öppnar för åklagare att yrka på utvisning om polisens utredning går till åtal.
LÄS MER: Människosmugglande socialdemokrat har köpt flera fastigheter
Nu kan Samhällsnytt avslöja att en kort tid innan storyn publicerades i Expressen i onsdags skrev Alasaad ett brev till Migrationsverket för att påskynda hanteringen av sin ansökan om svenskt medborgarskap:
Vid tidpunkten för skrivelsen – den 25 september – visste förmodligen Alasaad redan om Expressens granskning. Han insåg vilka konsekvenser avslöjandet kommer att ha för honom och ville bli svensk medborgare för att på detta sätt säkerställa att han inte blir utvisad från Sverige.
LÄS ÄVEN: Människosmugglaren från S misstänks ha fått muta under sin tid på Arbetsförmedlingen
Bakgrunden till brevet är Migrationsverkets beslut som gäller en tidigare begäran av honom att avgöra hans ansökan inom fyra veckor som inkom redan i augusti. Den 23 september skriver myndigheten att begäran avslås eftersom Migrationsverket inte hunnit hantera ärendet inom de fyra veckorna.
I morse kom en dom från migrationsdomstolen i Malmö som ger Alasaad rätt och slår fast: Migrationsverket ska avgöra hans ärende om medborgarskap – snarast möjligt. Överklagandet kom in till tingsrätten igår, den 3 oktober, enligt stämpeln på brevet. Det tog alltså domstolen endast en dag att avgöra målet – en stark kontrast mot hur det brukar gå till vanligtvis. Den genomsnittliga handläggningstiden för migrationsmål ligger på mellan två och tolv månader. I förekommande fall kan det ta så lång tid som fyra år vilket JO i somras riktade kritik emot. Men i det här fallet gick det snabbt att få ett beslut:
Vid ansökan om svenskt medborgarskap görs en så kallad vandelsprövning som består av att Migrationsverkets tjänsteman gör slagningar i polisens misstankeregister och belastningsregistret samt begär ett yttrande från Säpo. Det är dock oklart i nuläget vid vilken tidpunkt uppgifter om en misstänkt person förs in i polisens misstankeregister när polisen inleder förundersökning mot personen. Detta kan påverka om Alasaad ska hinna få svenskt medborgarskap – och därmed immunitet från utvisning – innan han eventuellt åtalas och döms.
Samhällsnytt har ställt frågor till Migrationsverkets presstjänst om misstankeregistret och vandelsprövning. Myndigheten kunde dock inte svara på vilken tid det tar för polisen att föra in uppgifterna i sitt misstankeregister och därmed om den inledda förundersökningen mot Alasaad kommer att utgöra ett hinder i hans ansökan om medborgarskap.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.