polen-vs-eu

Bild: Zheng Huansong / Piotr Drabik.

Utrikes

Domstol: EU-fördraget strider mot Polens grundlag

Publicerad 10/8/2021
Annons

Enligt Polens författningsdomstol strider flera EU-lagar mot landets grundlag och man anser att unionen agerar på ett sätt som går bortom dess kompetens. Från EU lovar man att ta krafttag mot landet för att säkerställa att EU-lag upprätthålls.

Utslaget från författningsdomstolen har mötts med vrede i Bryssel och EU-kommissionen säger i en kommentar att det väcker ”allvarlig oro”. Det kan också innebära att landet får böter och bidrag kan stoppas från att betalas ut. EU-kommissionen lovar att man kommer ta till ”alla tillgängliga verktyg” för att bevara EU-lag i Polen.

– Alla måste spela efter samma spelregler, man kan inte välja vilka beslut man vill följa och vilka man inte vill följa, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) till statstelevisionen.

LÄS ÄVEN: Polen kan bli nästa land att lämna EU

Enligt Dahlgren utgör utslaget en allvarlig signal om att Polen inte respekterar de beslut som EU-domstolen har fattat. Han kommer inom kort att resa till Polen för att träffa landets EU-minister.

I ett uttalande kommenterar Eva Geddie på Amnesty International utslaget och förfasas över att ”domstolen i praktiken fastslagit att polsk lag går före EU-rätten”.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1042Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons