Nya Zeelands högsta domstol slog i fredags fast att premiärminister Jacinda Arderns vaccinkrav för polis- och försvarsanställda representerar en ”grov kränkning av mänskliga rättigheter”. Detta innebär att polis och militär personal inte längre kan avskedas om de vägrar vaccination. Beslutet väntas även påverka andra branscher där liknande krav införts.

Domstolen fastslog att premiärministerns tidigare order att samtliga poliser och militärer ska vaccineras bryter mot grundlagen. Matthew Hague, advokaten som representerar de drabbade polis- och försvarsanställda, uppmanar nu samtliga att återvända till sina arbeten, skriver NZ Herald.

Domaren menar att Ardens vaccinmandat aldrig handlat om tvångsvaccinering, då de anställda har kunnat välja att säga upp sig, däremot har de satts under enorm och orättvis press.

– Det associerade trycket att avstå från anställning innebär en begränsning av rätten att behålla den anställningen, vilket kan ses som en viktig rättighet eller ett intresse som erkänns, inte bara i nationell lagstiftning utan även internationellt, sa domare Francis Cooke.

LÄS ÄVEN: Domstol slår fast: vaccinationstvång tillåtet i Sverige

”Grov kränkning av mänskliga rättigheter”

Beslutet grundades på rätten att avböja medicinska ingrepp, som är stadfäst i landets grundlag. Enligt domaren handlar det om en ”grov kränkning av mänskliga rättigheter”.

Domaren hänvisar bland annat till expertbevis som visar att spridningen av viruset inte påverkats nämnvärt av vaccinen, skriver Newspunch. Ordern, som kräver att all polis- och försvarspersonal vaccineras mot covid-19, infördes snarare för att främja allmänhetens förtroende för dessa yrken än för att stoppa spridningen av Covid-19, uppger Cooke – ett skådespel utan verklig effekt.

LÄS ÄVEN: Nya Zeeland får två klasser människor – vaccinerade och ovaccinerade

”Svikna och förrådda av regeringen”

Försvarsanställda fick i år besked om att de skulle sägas upp den 1 mars och poliser som vägrade vaccinera sig skulle sägas upp den 7 mars. Kort därpå ombads högsta domstolen utreda huruvida beslutet var lagenligt, vilket det nu alltså visat sig inte vara.

– De har känt sig svikna och förrådda av regeringen som försökt skilja dem från sina jobb, baserat på en olaglig order. Många av dem har arbetat i decennier i samhällets tjänst och riskerat sina liv både i Nya Zeeland och utomlands, säger advokat Matthew Hague, som fört de drabbades talan.

Polisen och Försvarsmakten har i två separata men liknande uttalanden uppgett att de behöver tid att överväga domstolens beslut men säger samtidigt att inga uppsägningar kommer att ske tills vidare.