USA:s president Donald Trump har för sin utrikespolitik blivit mycket populär i Mellanösterns enda demokrati, Israel. Nu visar landet sin uppskattning genom att avbilda Trump på ett jubileumsmynt som ges ut för att markera att Israel fyller 70 år som självständig nation.

Bakom populariteten ligger bland annat Trump-regeringens beslut att verkställa flytten av den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem, ett beslut som fattats långt innan Trump tillträdde som president men som ingen före honom vågat sätta i verket. Beslutet har av rabbiner i Israel beskrivit som ”början på en profetisk process”.

USA:s beslut nyligen att lämna det kritiserade internationella kärnteknologiavtalet med Iran har fått Trumps popularitetssiffror att rusa ytterligare bland israelerna och även hemma i USA.

På myntets motstående sida avbildas det mytomspunna templet i Jerusalem. Halvshekelmyntet är ett jubileumsmynt och kommer inte att kunna användas som valuta. Det tillverkas i ettusen exemplar och i två versioner där den dyrare varianten är guldpläterad.