Dramatiska scener när Mexiko drabbades av kraftigt jordskalv
Jordskalvet i Mexiko har skapat stor förödelse.

➤ JORDSKALV Dramatiska scener utspelade sig i Mexico när den värsta jordbävningen på 100 år drabbade landet. Människor sprang ut i bara nattkläderna när skalvet som hade en magnitud på 8,4 inträffade. En tsunamivåg har rapporterats. Hittills rapporteras minst 32 människor ha omkommit, enligt officiella källor.

Det var 23:49 lokal tid som skalvet registrerades i södra Mexiko, enligt landets nationella seismologiska center. Epicentrum var på 33 kilometers djup, 97 kilometer sydväst om staden Pijijiapan, nära gränsen till Guatemala. Även där har katastrofen inneburit dödsoffer. Nyligen rapporterades att två dödats i Guatemala.

Gråtande människor
Staden Juchitán i regionen Oaxaca i södra Mexiko är ett av de områden som drabbades värst. På sociala medier sprids bilder på hur flera stora byggnader rasat och hur människor gråtande kramar om varandra. Även Mexico City har drabbats.

Ett hotell i samma region har rasat, men enligt de uppgifter som finns har ingen avlidit i samband med detta.

Reuters uppger att minst 26 dödsfall rapporterats, men det är en siffra som väntas stiga under fredagen. Två av de döda är barn. Ett av dem dog när en vägg gav vika och det andra var patient på ett sjukhus och dog när respiratorn stängdes av i samband med att sjukhuset blev strömlöst.

62 efterskalv
Det kraftiga huvudskalvet har följts av 62 efterskalv, det kraftfullaste med magnituden 7,2. Enligt Mexikos president Enrique Pena Nieto har en miljon människor blivit utan ström.

Efter skalvet utfärdade Stilla havets varningscenter varningar för kraftiga tsunamivågor, vilket inneburit att många människor lämnat sina hem. De länder som riskerar tsunamivågor är förutom Mexiko även Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras och Ecuador.

En tsunami observerades utanför Salina Cruz med en högsta våghöjd på en meter, dessutom har flera mindre vågor har setts, rapporterar AP. Hittills har dock inga rapporter om skador orsakade av tsunamivågorna offentliggjorts.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Tommy Carlsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.