I fjol ska en en autonom beväpnad drönare jagat ikapp ett mänskligt mål i Libyen utan att specifikt ha beordrats att göra så. Detta framkommer i en rapport från FN:s säkerhetsråds expertpanel om Libyen publicerad i mars i år.

Attacken i mars 2020 utfördes av en Kargu-2-drönare tillverkad av den turkiska militärens teknikföretag STM under en konflikt mellan libyska regeringsstyrkor och en utbruten militärfraktion. Kargu-2 är beväpnad med en explosiv laddning och drönaren kan skickas efter ett mål i en kamikazeattack där den exploderar vid träff. Drönarna opererade i ett ”väldigt effektivt” autonomt läge som inte kräver någon mänsklig operatör.

Enligt Zak Kallenborn på National Consortium for the Study of Terrorism and Responses to Terrorism kan detta vara första gången som drönare autonomt har attackerat människor. Han har nu slagit larm och ifrågasätter hur pass sprött systemet för objektigenkänning är samt hur ofta det felidentifierar mål.

Brådskande läge

Jack Watling på den brittiska försvarstankesmedjan Royal United Services Institute säger att detta inte visar att autonoma vapen vore omöjliga att reglera, men det visar att diskussionen fortsätter att vara brådskande och viktig då teknologin inte kommer att vänta på oss.

I augusti i fjol varnade Human Rights Watch för behovet av lagstiftning mot ”mördarrobotar”.