➤ Hajattacker, framförallt i varma länder, är något vi hör om med jämna mellanrum. Så sent som i december i år rapporterades en kvinna omkommen i Costa Rica efter en hajattack. Nu har några entreprenörer hittat ett sätt att skydda strandbadare från ovälkomna besökare: smarta drönare som kan identifiera hajar nära stränder. 

Drönarna är utrustade med avancerad artificiell intelligens och bildteknologi och håller nu på att placeras ut över Australiens 11 500 stränder, som är bland de mest utsatta i världen för hajattacker.

Hittills i år har 17 personer blivit oprovocerat attackerade av hajar i Australien varav en har omkommit. Världen över har 101 hajattacker rapporterats varav 8 med dödlig utgång. Hanteringen av hajar har varit debatterad och kontroversiell i årtionden. Många av Australiens stränder skyddas av nät och patrulleras av helikoptrar. Men miljöaktivister menar att nätet skadar och dödar andra vilda djur, inklusive delfiner. En parlamentarisk utredning förra veckan kom fram till slutsatsen att hajnät ska fasas ut.

Nu introduceras ’Westpac Little Ripper’-drönaren som använder hundratusentals bilder för att identifiera hajar och varna badvakter vid stränderna. Drönaren lär sig över tid att göra distinktion mellan hajar och annat marint liv. Ju fler som sätts ut desto smartare och mer precis blir den.

[soliloquy id=”211622″]

Nabin Sharma, forskningsassisten vid University of Technology Sydney School of Software som utvecklade mjukvaran, sa att drönarna agerar som ”ett extra öga i luften”.

– Vi måste lära drönaren så vi förser den med massor av bilder. Alla de bilderna behandlas av algoritmen för lärande, sa Sharma.

– Drönarna flyger ovanför stranden och skapar videofilmer som analyseras i realtid.

Forskning har visat att drönarna har ungefär 90 procent träffsäkerhet i att identifiera hajar, jämfört med 20 – 30 procent träffsäkerhet för det mänskliga ögat. Redan nu har drönarna larmat om två hajar och badvakterna evakuerade då stränderna.

Den kanadensiska besökaren Magno Vasquez, 24, som solade på Sydneys ikoniska strand Bondi Beach, som inte har hajnät, sa att han tyckte drönarna var betryggande.

– Det är den här bilden av Australien att det finns något dödligt överallt omkring dig, sa han.

En annan turist, Emily Morgan, 21, sa att hon gillar drönarna som ett sätt att undvika näten.

– Jag gillar inte det faktum att de skadar annat djurliv och i långa loppet är det vi som är i hajens territorium. Vi borde respektera det. Jag tycker drönare är smart, sa hon.

[soliloquy id=”211627″]

Sharma sa att drönare är icke-invasiva och har möjlighet att släppa ner säkerhetspoddar till simmare i fara nedanför.

– Vi kan aktivera en megafon, skicka SMS och epost till badvakter och släppa ner poddar som blåses upp i vattnet, sa han.

Sharma sa att forskare nu försöker utveckla teknologi för att identifiera krokodiler, vanliga i norra Australien, och att identifiera utrotningshotade arter.

HAJFAKTA

Enligt International Shark Attack File (ISAF) har det mellan 1958 och 2016 varit 2785 bekräftade oprovocerade hajattacker världen runt av vilka 439 var dödliga. Under 2016 var 58 procent av attackerna mot surfare.

Trots allt är hajtattacker relativt ovanliga. Enligt ISAF är det till exempel dubbelt så många som dör av alligator-attacker, 75 gånger mer sannolikt att blixten dödar, 20 gånger fler människor dör av tornados och 132 gånger fler drunknar på stranden.