ECDC
InrikesUtrikes

Dystert besked från ECDC: Sverige har inte passerat peaken i corona – ett av två länder i hela EU

Publicerad 6/19/2020
Annons

Redan för sen vecka sedan släppte Europeiska smittsskyddsmyndigheten ECDC en informationsbomb som går stick i stäv med Folkhälsomyndighetens narrativ: Sverige är ett av endast två länder i EU som fortfarande har den första peaken av coronaviruset framför sig. Men trots nyhetens dignitet mörkades den helt i svenska medier.

Enligt ECDCs analys är det endast Sverige och Polen som inte har passerat den allra första peaken av Covid-19 och står därmed inför ytterligare en ökning av smittan. Analysen används som underlag av nationella hälsomyndigheter i EU i deras beslut att isolera Sverige och neka svenskarna inresa.

Det dystra beskedet strider mot Folkhälsomyndighetens och regeringens försäkringar om att det värsta är över, att situationen är stabil och Sverige befinner sig epidemiologiskt på en ”platå”.

När nyheten släpptes förra veckan rapporterades den av alla stora internationella medier inklusive Euronews, France24, Daily Mail osv. – men i Sverige mörkades den helt. Ingen svensk media har rapporterat om nyheten.

När den svenska utrikesministern Anna Lindé konfronteras i DWs intervju med att Sverige inte har passerat toppen enligt ECDC svarar hon att det inte är sant:

– Actually it is not true and I would like to counter that because that is not true and that is what our state epidemiologist said today that we have gone far away from the peak and we are going down.

Hela intervjun kan ses nedan:

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
754Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons