Som vi berättade i april blockerade det marknadsdominerande annonsverktyget Google AdSense vårt konto. Genom andra källor fick vi våra misstankar bekräftade – avstängningen berodde på politisk censur och vidtogs direkt efter ett möte mellan IT-jätten och den svenska regeringen.

Google valde även att hålla inne redan inarbetade reklamintäkter, som alltså nu gått förlorade.

Läs mer: Efter censurmötet med regeringen: Google stryper all reklam på Samhällsnytt

Vi har som ni säkert sett testat andra reklamnätverk men de har gett ytterst magra resultat.

Våra läsare räddade sajten
När vi skrev om detta i april fick vi in fler donationer och vissa höjde även sina belopp, vilket den månaden täckte bortfallet av reklamen.

Av erfarenhet vet vi dock att sådana ”toppar” brukar efterföljas av återgång till tidigare lägre nivåer.

Viktigt att bibehålla stödet
Nu har en månad gått och tyvärr besannades våra farhågor om de donationer vi fick in förra månaden:

Donationerna jämfört med april är halverade

Det kan bero på att många av er helt enkelt gick in och gjorde en engångsdonation. Det var behövligt och vi är tacksamma för det, men för att planera och upprätthålla vår verksamhet långsiktigt behöver vi förutsägbara, det vill säga återkommande, intäkter som täcker upp förlusterna från reklamen.

Detta är viktigt för att inte förlora grävande journalister som Egor Putilov och för att kunna rekrytera fler duktiga medarbetare.

Borttagen reklam – ökat stöd från läsarna?
På grund av att våra nuvarande reklamintäkter är så pass små kommer vi istället testa följande:

  • Vi tar bort all reklam från sidan
  • Vi hoppas att de som inte donerar börjar göra det

Då kan vi förhoppningsvis undvika att börja med prenumerationer, stängda artiklar, reklam och annat som irriterar läsare. Reklamfritt gör sidan mer läsvänlig och dessutom snabbare.

Vi gör skillnad
Under det knappa år som gått sedan Samhällsnytt lanserades har vi visat att vi verkligen behövs i dagens Sverige. Våra granskningar och avslöjanden har påverkat den politiska debatten och nått ut till många svenskar som tidigare förlitade sig på propaganda från etablissemangslojala medier.

Många bedömare menar att riksdagsvalet i höst är ett ödesval för Sverige och något av en sista chans att rädda landet. I en situation när etablissemanget försöker strypa tillgången till kritisk information för att påverka valet behövs Samhällsnytt mer än någonsin.

Bli månadsgivare
Så vänta inte med att bli månadsgivare utan klicka nu direkt på denna sida

Där kan du se alla olika alternativ för att donera till oss. Gå in där och välj din favoritmetod för att stödja oss! Det bästa för oss vore med en automatisk stående månatlig donation.

Du kan även använda kreditkort för att bli en månadsgivare genom att välja något av alternativen här nedanför:

Du kan även donera genom PayPal:

DonationsalternativTack för stödet!