Det visar sig att polisens uppmärksammade kampanj ”Sluta skjut” – som syftar till att stävja den våldsamma gängkriminaliteten i Malmö genom att bygga kompisliknande relationer med de grovt kriminella – fortsätter att gå i fel riktning. Ett femtontal av deltagarna i projektet har under våren figurerat i nya rättegångar.

Vid sidan om Operation Rimfrost – som är en mer traditionell polisiär mobilisering mot den organiserade gängkriminaliteten i ’utsatta’ områden – har Polismyndigheten sedan oktober år 2018 tillsammans med bland annat Åklagarmyndigheten, Kriminalvården och Malmö stad bedrivit kampanjen ”Sluta Skjut” som ett pilotprojekt för att med ”relationsbyggande åtgärder” försöka vända den våldsamma utvecklingen med skjutningar och explosioner mellan kriminella grupperingar.

Dödsskjutningar ska stoppas med gratispizzor 

Malmöpolisen har tillsammans med bland annat åklagare anordnat informationskvällar med gratispizzor för grovt kriminella individer som bedöms vara drivande bakom våldet i staden. Detta för att vinna deras förtroende och bygga kompisliknande relationer med dem i hopp om att det ska få dem att sluta med brottslighet, framför allt det dödliga våldet.

Polisen ber kriminella om ursäkt

Metodens upphovsman slog fast att ett steg i arbetet är att polisen ska be kriminella om ursäkt som en grund för att bygga upp deras förtroende för rättsväsendet. Men den taktiken har inte varit framgångsrik.

Hälften av deltagarna begick nya grova brott

I mars uppmärksammades det att hälften av de 30 personerna som har deltagit i projektet har häktats för nya grova brott efter att de har suttit ned med polisen. Bland annat sitter en person häktad för mord medan två andra misstänkts för att ha förberett avrättningar. Nu visar en ny granskning att det hittills under våren har hållits ett 15-tal rättegångar vilka berört deltagare från projektet Sluta Skjut.

Polischef: ”Vi vill att de ska överleva”

Glen Sjögren är kommunpolis i Malmö och ansvarig chef över projektet. Han har tidigare försvarat den negativa utvecklingen med att de grovt kriminella individerna ”inte förstått budskapet bara”.

På tisdagen publicerade Malmöpolisen ett pressmeddelande där Sjögren bland annat säger att man helst hade sett att deltagarna skulle lämnat den kriminella världen. Vidare berättar han hur myndigheten arbetar för att de livsstilskriminella ska överleva:

Vi hade helst sett att de här personerna skulle ha lämnat kriminaliteten bakom sig och hittat ett annat sätt att leva sina liv, men framförallt vill vi att de ska överleva.

Skattebetalarna bjuder ”modiga” kriminella på flytt

Rebeca Persson arbetar vid avhopparverksamheten i Malmö och hon berättar att ett trettiotal brottslingar är i en process för att lämna sina gamla liv inom kriminaliteten. Vad det konkret innebär är oklart. Däremot framgår det att staden hittills har ”omlokaliserat” ett tiotal av deltagarna – det vill säga att de har fått flytta och etablera nya liv på andra platser i landet.

– Att ett tiotal personer den senaste tiden haft modet att lämna sitt kriminella sammanhang och även flytta, ser vi som en stor framgång. De här individerna är så här långt seriösa i sin önskan att förändra sina liv, berättar Persson för SVT.

LÄS ÄVEN: Grovt kriminell fick gratis pizza av polisen – anhållen för nytt mord

Nedslående siffror även för operation Rimfrost

Samhällsnytt kunde i mitten av maj berätta att Operation Rimfrost – polisens särskilda mobilisering mot den eskalerande gängkriminaliteten i ’utsatta’ invandrardominerade områden i bland annat Malmö och Uppsala – inte resulterat i färre skjutningar.

Polisen hävdar själv att operationen varit framgångsrik med att trycka tillbaka brottsligheten, men statistik tyder på motsatsen – antalet skjutningar och döda i väpnade gänguppgörelser ligger kvar på samma höga nivåer som tidigare.

LÄS ÄVEN: Fiasko för operation Rimfrost – hundra skjutningar och 15 döda hittills i år

authorimage