ebba-busch-presstraff-fortal

Slärmdump video SVT https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ebba-busch-erkanner-brott

Inrikes

Ebba Busch godtar villkorlig dom och böter för grovt förtal

Publicerad 7/3/2021
Annons

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch valde på fredagen att godkänna ett strafföreläggande gällande grovt förtal. Hon klargör samtidigt att hon inte betraktar det hon gjort som något brott, men anser att hennes uppdrag som partiledare i rådande krisläge behöver hennes fulla uppmärksamhet och vill därför lägga den här saken bakom sig.

Förtalsanklagelserna hör samman med den tvist som KD-ledaren är inblandad i där säljaren av en fastighet ångrat sig och vill häva affären, något som Ebba Busch motsatt sig. KD-ledaren kunde visa att den jurist som företrädde hennes motpart är dömd för bland annat sexuella övergrepp mot barn.

Juristen valde att anmäla Busch för grovt förtal. KD-ledaren har nekat till brott och menat att uppgifterna är sanna och även relevanta i den pågående tvisten där en jurists oantastliga vandel är central. Hon tog emellertid bort uppgifterna från sin Facebook-sida där hon i februari gick ut med dem offentligt.

Sanningen kan vara förtal enligt svensk lag

Huruvida spridandet av uppgifterna verkligen utgör grovt förtal eller inte blir i och med att Busch skriver under ett strafföreläggande inte slutgiltigt fastställt. Busch säger i en kommentar till media att hon inte anser sig ha begått det brott hon anklagas för men vidgår att så som svensk lag är skriven kan det vara ett brott att tala sanning – något hon säger sig vara starkt kritisk till.

– Jag har skrivit på ett strafföreläggande och erkänner ett brott som jag i själ och hjärta anser mig oskyldig till. Ingen av de uppgifter som jag har angett har varit felaktiga, de har varit sanna, och för mig har sanningen alltid varit viktig, men i Sverige kan även sanningen vara förtal, i andra länder ser det inte ut så. Men vi befinner oss i Sverige, här gäller svensk rätt och det är det jag förhåller mig till.

Förtalslagen är så utformad att även sanna uppgifter om en person kan vara brottsliga att sprida om de kan anses integritetskänsliga och till men för den utpekade. Det bedöms också olika om den utpekade är en offentlig person eller inte. Busch motiverar att hon skrivit på föreläggandet också för att hon inte önskar bli ett prejudikat för kommande rättsfall om målet skulle dras genom samtliga rättsinstanser.

Drevs på unikt sätt som allmänt åtal

Förtal är i allmänhet ett brott som den som upplever sig utpekad måste driva som enskilt mål. I det här fallet valde dock överåklagare Anders Jakobsson att ändå inleda en förundersökning och driva saken som ett offentligt mål, ett beslut som har ifrågasatts.

KD-ledaren ska nu betala 60 000 kronor i dagsböter och dessutom en avgift till Brottsofferfonden. Undertecknandet innebär också att Busch omfattas av en villkorlig prövotid på två år under vilken om hon begår brott, strafföreläggandet kan rivas upp och saken åter hänföras till domstol för eventuell annan påföljd.

Ärendet är dock inte helt utagerad i och med dagens strafföreläggande. Den utpekade juristen driver även en separat skadeståndsprocess mot Busch. Mannen skriver i en kommentar att KD-ledarens undertecknande av strafföreläggandet ”känns som en upprättelse” men inte huruvida den räcker för att inte driva skadeståndskravet vidare.

Ebba Busch utvecklar sin syn på förtalsmålet i ett inlägg på Facebook. Hon skriver bland annat:

Jag hade kunnat välja att gå till rättegång, att bli det juridiska prejudikat som i dag saknas för just dessa omständigheter. Men jag har ett parti att leda, i ett land med betydligt större problem än min personliga heder. I det valet väljer jag att fokusera på det som betyder mest för mig. Det parti jag leder och det land jag tjänar. En rättegång skulle ligga minst ett halvår fram i tiden, kanske mer. Den tiden har jag inte, det är inte min prioritet. Om jag då måste betala böter för att ha kallat en spade för en spade så får det vara så.

Annat uppmärksammat förtalsmål

Den svenska förtalslagens förbud mot att tala sanning har även fått stor uppmärksamhet i ett annat fall där medieprofilen Cissi Wallin dömts för brottet efter att ha berättat om de sexuella övergrepp hon ska ha utsatts för av journalistkollegan Fredrik Virtanen. Även det målet drevs i motsats till praxis som ett offentligt åtal.

Polisen valde att lägga ned Wallins anmälan och därmed inträder ett tillstånd där munkavle råder för att sprida uppgifterna, oavsett de är sanna eller inte. En ny relaterad förtalsprocess har i dagarna inletts mot att Wallin publicerat samma uppgifter i en bok hon gett ut. Denna gång är det Justitiekanslern (JK) som valt att väcka åtal.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons