Utöver att förra året ha röstat ja till en utökad anhöriginvandring, och mer nyligen till regeringens straffskatt på plastpåsar, har det hos många funnits en förhoppning om att Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna skulle stå för en pragmatisk kursändring i svensk politik. Men i en intervju med Expressen avvisar partiledaren alla sådana ambitioner en gång för alla.

Enligt Ebba Busch Thor är Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna alltför olika partier vilket omöjliggör att man skulle sitta i samma regering efter nästa val.

Hon jämför SD/KD med S/MP.

– Titta bara på de senaste åren med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det är avskräckande exempel kring varför man inte ska sitta i en regering om man är två väldigt olika partier med olika kulturer och grundingångar till politiken.

LÄS ÄVEN: Jimmie Åkesson i möte med Ebba Busch Thor: ”Viktigt att man ibland möts över partigränserna”

Samtidigt anser Busch Thor att det är bra att ”pariadoktrinen” kring SD brutits och att flera partier numera samtalar med partiet i olika frågor, vilket hon menar är ”en välgärning för livaktigheten och kraften i den svenska demokratin”.

Åkesson beredd avstå ministerposter

Trots att Sverigedemokraterna är största parti i flera opinionsmätningar just nu anser partiledare Jimmie Åkesson det inte vara självklart att partiet skulle kräva några ministerposter.

– Skulle vi bli största parti i en eventuell regeringskonstellation, kanske till och med större än övriga partier som ingår där tillsammans, då kommer ju förväntningarna från våra väljare att vara ganska stora. Så det är en balans såklart, en balansgång som vi har att vandra.

– Det är det politiska innehållet som är det viktiga och inte positioner. Det tror jag att väljarna förstår. Vi ska göra vad vi kan för att påverka det politiska innehållet så mycket som möjligt. Då får ju inte prestige och sånt stå i vägen för det. Det tycker jag ska vara den ödmjuka ingången.