Efter KD-ledarens lunchmöte med Jimmie Åkesson (SD) tidigare i veckan uppgav Ebba Busch Thor igår att det är rimligt med SD-samtal, och nu uppmanar hon Ulf Kristersson (M) att även han tala med Sverigedemokraterna ifall han fortsatt aspirerar på statsministerposten.

– Jag har väldigt svårt att förstå varför en lunch kan få så stor uppmärksamhet och det har stora delar svenska folket också, sa Busch Thor om lunchmötet med Åkesson. Den senaste att kritisera mötet är finansminister Magdalena Andersson (S) som menar att Busch Thor ”kliver över en gräns i svensk politik”.

LÄS ÄVEN: Ebba Busch Thor: Rimligt med SD-samtal

I en intervju med SVT säger Busch Thor att övriga partiers strategi för att hålla SD borta inte fungerat och påpekar att det är väljarna som upprepade gånger gett partiet allt större mandat.

– Det är ju väljarna som återkommande har gett dem mer inflytande, det är uppenbart att de andra partiledarnas strategi inte har fungerat. Det har snarare gjort att många väljare inte känner att de blir respekterade.

Enligt KD-ledaren ska Ulf Kristersson ha känt till KD:s ”grundläggande hållning” vilken de än så länge är ensamma om, men hon efterlyser nu mer samtal och diskussioner mellan alla partier. Ska Kristersson försöka bli statsminister måste även han anta en mer pragmatisk hållning, menar Busch Thor.

– Moderaterna har en annan linje än vad Kristdemokraterna har. Framåt sett kan vi inte ha fler omröstningar kring statsministerposter, om statsbudgetar, där det inte är möjligt för den som aspirerar på statsministerposten att lyfta på luren även till Sverigedemokraterna och veta om man har stöd eller inte.