➤ VALET 2018 På fredagsmorgonen gästade KD-ledaren Ebba Busch Thor SVT:s Morgonstudion. Där gjorde hon bland annat klart att hon vill att alliansen ska ta över makten med Sverigedemokraternas stöd. Något direkt samarbete med SD anser hon däremot är otänkbart.

Medan före detta M-ledaren Anna Kinberg Batra öppnade för att ta makten med hjälp av Sverigedemokraterna, och samarbeta i vissa enskilda frågor, har den eventuellt nye partiledaren Ulf Kristersson varit desto mer negativt inställd till en sådan utveckling. Hos Kristdemokraterna är man mer pragmatiska.

– Jag är beredd att tillträda på det sättet, säger partiledare Ebba Busch Thor i SVT:s Morgonstudion.

– Jag tycker att det är helt fel som det varit nu i några år där en del partier sagt att ”jag står för den här politiken men om du också tänkt rösta för den så vill jag inte att den politiken går igenom”.

Regelrätta förhandlingar och samarbete med SD utesluter dock Busch Thor och säger att SD är ett parti som ”återkommande har högt uppsatta företrädare även i riksdagen som uppenbarligen inte klarar att hålla rågången kring människovärdet”.

Samtidigt har Centerpartiet och Liberalerna uteslutit några som helst slags närmanden till SD.