chile protester
Utrikes

Efter de massiva protesterna – Chile drar sig ur värdskapet för klimatmöte

Publicerad 10/30/2019
Annons

Mötet var planerat till början av december men ställs nu in efter de stora protesterna som pågått i landet den senaste tiden mot president Sebastián Piñeras politik.

Det var i början av oktober protesterna i Chile tog fart, till en början på grund av prishöjningar på el och kollektivtrafikpriser för att sedan handla om allmänt höga levnadsomkostnader i landet. Polisen har i hårda sammandrabbningar använt både tårgas och vattenkanoner mot demonstranterna och 7 000 personer har gripits samt 20 har dött.

Situationen har varit så våldsam att FN beslutat skicka ett team till landet för att undersöka anklagelser om brott mot mänskliga rättigheter.

Chile drar sig samtidigt ur som värd för Apec-mötet om ekonomiskt samarbete i Asien och Stilla havet som skulle hållits i november.

– Det här är en svår situation som har orsakat oss stor smärta för vi förstår hur viktigt det här är, säger president Sebastian Piñera.

– När en far har problem måste han alltid sätta sin familj i första rummet På samma sätt måste en president alltid sätta sina egna landsmän (sitt folk) framför allt annat.

För några dagar sen ombildade Piñera sin regering i ett försök att lugna protesterna. Samtidigt bad presidenten om ursäkt för att han inte lyckats hantera protesterna och uppgav att dess budskap gått fram.

Enligt FN:s klimatchef Patricia Espinosa undersöker man nu andra alternativ för vem som kan agera värd för klimatmötet. Oslo har redan anmält intresse.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons