På måndagen meddelade Försvarsmakten att militärpoliser i stridsutrustning kommer att öva i huvudstaden. Det framgår att övningen framförallt är inriktad på ”ordningsstörningar och säkerhet”.

I förra veckan uppmärksammade Samnytt hur Säpo pekade ut personer med ”högerextrema” och coronakritiska åsikter som några av de största hoten mot rikets säkerhet. Parallellt avslöjades att Polismyndigheten köper in flera pansarfordon för att bättre kunna möta hoten på gator och torg.

LÄS ÄVEN: Svensk polis köper pansarfordon

Nu meddelar Försvarsmakten att ett 40-tal soldater från Livgardets krigsförband 11:e militärpolisbataljonen kommer att synas på Stockholms gator för att öva den polisiära förmågan. Bataljonen är ett säkerhetsförband som tillhör armén och ska enligt myndigheten fungera som stöd vid nationella och internationella operationer.

Enligt pressmeddelandet kommer soldaterna bära stridsutrustning och röra sig både till fots och i militära fordon på bland annat Östermalm, Kungsholmen och i Vasastan.

Bataljonschefen: ”Inriktat på ordningsstörningar”

Johan Jönsson är bataljonschef och han kommenterar övningen med att det främst handlar om att öva på ordningsstörningar.

– Under övningen övar soldaterna sina polisiära förmågor framförallt inriktat på ordningsstörningar och säkerhet. Övningen har också ett fokus på utveckling av ledarskap. Vi utmanar våra chefer i att fatta beslut och genomföra ändamålsenliga insatser på bästa sätt, säger Jönsson.

Övningen kommer bara en vecka efter att statsministern Stefan Löfven lät meddela att Socialdemokraterna inte kommer att släppa makten lätt och att en regeringskonstellation bestående av oppositionella partier ska vara ett ”hot mot demokratin”.

LÄS ÄVEN: Polisen anklagas för att vara ”skjutklara” vid gårdagens coronademonstration – SE BILDER