Förra året dömdes IT-jätten Google att betala motsvarande 15 miljarder kronor i böter för allvarliga brott mot EU:s konkurrensregler. Nu har även USA:s regering tröttnat på Googles övertramp och stämmer via justitiedepartementet IT-jätten. Företaget kritiseras också för att utnyttja sin dominerande ställning för att snedvrida den offentliga debatten.

När Google i mars förra året dömdes till höga böter av EU var det inte första gången det skedde. Även de två föregående åren, 2017 och 2018 ådömdes IT- och sökmotorjätten bötesbelopp i samma storleksordning.

I USA har kritiken mot Google varit hård en längre tid – dels för att företaget agerar på ett sätt som är konkurrenshämmande men också att man aktivt undertrycker eller helt tystar konservativa röster i den offentliga debatten och i valrörelser som den nu inför presidentvalet i november.

IT-jättar har utretts i ett års tid

Tillsammans med Amazon, Apple, Facebook har Google sedan förra året varit föremål för en utredning initierad av det amerikanska justitiedepartementet. Den utmynnar nu i bland annat en stämning mot Google. Främst handlar det om att se till att jättekoncernen inte längre kan missbruka sin marknadsledande position för att snedvrida konkurrensen, men många hoppas också att det också ska innebära ett stopp för motsvarande missbruk när det gäller snedvridning av yttrandefriheten och därmed demokratin.

Det var på tisdagen som den amerikanska justitiedepartementet meddelade att man lämnat in en stämningsansökan mot Google. I ett pressmeddelande skriver myndigheten att det handlar om ”det viktigaste anti trust-fallet på generationer”.

”Har en aldrig tidigare skådad makt över människor”

Man skriver vidare att ”Google och andra monopolistiska IT-jättar utövar en aldrig tidigare skådad makt över vanliga amerikaners liv och kontrollerar allt från de nyheter de läser till säkerheten kring deras mest privata personuppgifter”. I stämningsansökan slås fast att Google ”har tillskansat sig den makten med brottsliga metoder”.

Mer konkret hävdas att ”Google i åratal har ingått exkluderade avtal och uppvisat ett konkurrensundertryckande uppträdande där företaget låst upp distributionskanaler och blockerat ut sina konkurrenter”. Man säger sig också ha bevis för att Google aktivt agerat för att upprätthålla sin monopolställning och skada konkurrenter.

Mutat mobiltillverkare med miljardbelopp

Ett exempel som anförs i stämningsansökan är hur Google mutat tillverkare av mobiltelefoner med miljardbelopp för att de som förval ska installera Googles appar för kartor, gps sökmotorer osv.

Vidare varnas för att Google tar sig in på nya verksamhetsområden och med sina metoder äventyrar den fria konkurrensen även där. Ett område där Google skaffat sig närmast monopolställning är den digitala annonsmarknaden.

Styr annonsmarknaden med politiska förtecken

IT-jätten kritiseras där för att på ett politiserat sätt både styra vilka aktörer som får annonsera och vilka sajter som kan använda annonstjänsterna för att generera intäkter till sin verksamhet på nätet. Konservativa medieaktörer, däribland Samhällsnytt, har drabbats hårt ekonomiskt av Googles repressiva agerande.

Liknande stämningsansökningar som den mot Google på tisdagen antas inom en snar framtid kunna komma att lämnas in även mot flera av de andra IT-jättar som sedan förra året stått under utredning. Från den amerikanska anti trust-kommittén menar man att dessa åtgärder borde ha vidtagits för länge sedan.

Avvisar kritiken

Google avvisar kritiken och kallar grunden för justitiedepartementets stämningsansökan för ”djupt felaktig”. En talesperson för IT-jätten sade i en kommentar till Fox News på tisdagen att ”människor väljer Google av fri vilja, inte därför att de är tvungna eller inte har några alternativ”. Ett längre tillkännagivande och svar på stämningsansökan väntas komma det närmaste dygnet.

Justitiedepartementet och Googles kritiker menar dock att andra företag inte har en chans att konkurrera med Google på grund av hur företaget agerar och att därmed likvärdiga alternativ för kunderna inte blir tillgängliga.

Tystar konservativa och påverkar val

Under presidentvalskampanjen 2016 blev det tydligt att Google även aktivt ägnade sig åt valpåverkan genom att rigga sin sökmotor och på andra sätt undertrycka eller tysta Trumpvänliga opinionsbildare på sina plattformar. Detta har fortsatt under mandatperioden och intensifierats ytterligare under årets presidentvalrörelse.

Även i andra länder sker motsvarande. Sökresultat rensas numera systematiskt från träffar härrörande från konservativa medier. Samhällsnytt är en av många aktörer som drabbats av att inte som tidigare synas i Google-sökningar och därmed inte kunna nå ut lika brett som vänsterliberal media, något som snedvrider den offentliga debatten också i Sverige och riskerar att negativt påverka hur informerade medborgarna är när de går till valurnorna.

Har varnats av Trump

I USA har Trump-administrationen haft sina ögon på Google en längre tid. Redan för två år sedan varnade man från Vita Huset IT-jätten för att myndighetsreglera Googles sökmotor om man inte självmant upphörde med att politiskt manipulera sökresultaten till nackdel för konservativa.

Ett nyhetsinslag från Fox News med åtföljande paneldiskussion om dessa anklagelser kan ses nedan.

Trots att det numera är uppenbart att så sker har Google fortsatt att förneka att man ägnar sig åt dylik filtrering av sökresultaten. Från justitiedepartementet betonar man samtidigt att den stämningsansökan som nu lämnats in inte har politiska motiv utan endast handlar om hur Google missbrukar sin monopolställning gentemot konkurrenter och till förfång för kunder på den fria marknaden.