Tidigare har stadsbiblioteket i Hässleholm tvingats sätta in väktare för att försöka få bukt med vad man beskriver som en hotfull och våldsam situation. Nu tvingas man även till att dra ned på öppettiderna.

I flera omgångar har biblioteket tvingats till diverse åtgärder på grund av de ”ungdomsgäng” som härjar i lokalerna och den senaste blir alltså att man har öppet färre timmar – under resterande fredagar i november ska man stänga redan kl 15 för att se om det gör någon skillnad.

Oroligheterna man fått tampas med inkluderar stök, fylleri och en allmän respektlöshet vilket skapat en stressfull situation för personalen. Under den senaste tiden har personalen utsatts för ett flertal våldsamma och hotfulla incidenter.

– Idag går delar av personalen ner till sitt pass i biblioteket med en stor klump i magen och oro för vad som ska hända, en sådan situation är ohållbar i längden, säger bibliotekschef Anette Mjöberg i ett pressmeddelande.

– Att behöva stänga tidigare är verkligen tråkigt då det drabbar så många andra av våra besökare men i detta läget är det en åtgärd vi behöver ta till.

Kultur- och fritidsförvaltningen arbetar nu tillsammans med bland annat andra kommunala förvaltningar och instanser för att försöka hitta såväl en kortsiktig som långsiktig lösning på problemet.