Det Muslimska brödraskapet närstående studieförbundet Ibn Rushd har länge kritiserats för antisemitism, homofobi och kvinnohat. Sverigedemokraterna har dock i de flesta fall varit det enda parti som försökt stoppa att skattefinansierade bidrag betalas ut till organisationen. I Göteborg har man efter idogt arbete nu fått med sig Socialdemokraterna, de borgerliga och lokala Demokraterna om att frysa utbetalningarna.

Sverigedemokraterna har tidigare nått framgång med att stoppa bidrag till det radikalmuslimska studieförbundet i bland annat Eskilstuna och Skurup. Nu har man också fått stopp på att skattebetalarnas pengar används till jude-, kvinno- och homohat i Göteborg, en av landets största kommuner.

LÄS ÄVEN: SD stoppade bidrag till islamistiskt förbund: ”Ska inte ha en enda krona”

Enligt kommunalrådet Jonas Attenius (S) finns det ”frågetecken som måste redas ut”. Därför fryser man nu bidragen till Ibn Rushd. Vilka frågetecken som avses är oklart. Det är väl dokumenterat att studieförbundet har bjudit in föreläsare kända för antisemitism, kvinnohat och homofobi.

LÄS ÄVEN: SD stryper ytterligare bidrag till islamister: ”Inget mer stöd i framtiden”

Samröre har även förekommit med personer kopplade till muslimsk terrorism. Ibn Rush har som samarbetspartner bland annat haft Bellevuemoskén, ökänd som ett nav för våldsbejakande islamism i Sverige där personer assiocierade med både IS och Al-Shabaab figurerat.

LÄS ÄVEN: Regeringens samarbetspartner mot ’islamofobi’ gav pris till guide som förespråkar stening

Det väckte uppmärksamhet och kritik när Ibn Rushd i samarbete med regeringen via Myndigheten för stöd till trossamfund fick statsbidrag för att lansera sajten islamofobi.se under förevändning att vara ett arbete mot hatbrott och diskriminering men av kritiker utpekad som radikal islampropaganda. Regeringsansvarig för initiativet var dåvarande kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

LÄS ÄVEN: Islamistanklagat förbund bedriver verksamhet på Sveriges asylboenden

Frågan om att frysa bidragen skulle egentligen ha avgjorts redan i våras men beslutet drogs i sista stund tillbaka av förvaltningen, något som inneburit att Ibn Rushd kunnat fortsätta kvittera ut bidrag under ytterligare ett halvår.

Men nu blir det i varje fall tills vidare stopp för ytterligare utbetalningar av skattepengar till förbundet.

I samband med att Ibn Rushd blir av med bidragen får förvaltningen också i uppdrag av politikerna att ta fram en ny modell med förstärkta krav på hur skattebidrag ska betalas ut till studieförbund. Även innan den finns på plats skäprs nu rutinerna för kontroll av hur redan utbetalda skattemedel används av förbunden.