Vid 15-tiden på måndagen meddelande riksdagens talman Andreas Norlén att det blir Socialdemokraternas och den nuvarande expeditionsministärens ledare Stefan Löfven som får nästa uppdrag att försöka bilda en regering som en majoritet av riksdagen kan tolerera.

Beskedet föregicks av en talmansrunda där Norlén samtalade med samtliga partiledare. Partiledarna har under dagen också hållit presskonferenser där man deklarerat sina partiers respektive inställning inför fortsatta försök till regeringsbildning. Inget väsentligt nytt framkom under dessa presskonferenser som förändrar spelplanen på något avgörande sätt.

Löfven, som nu alltså får uppdraget att försöka bilda regering, framhöll som tidigare att blockpolitiken måste brytas för att komma framåt, men sade samtidigt kategoriskt nej till alla blocköverskridande regeringslösningar där inte han själv blir statsminister. Han uteslöt också alla alternativ som inkluderar samtal eller förhandlingar med Sverigedemokraterna.

Löfven får i likhet med Ulf Kristersson tidigare två veckor på sig att genomföra sitt sonderingsuppdrag med delrapportering efter en vecka.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson menade under sin presskonferens tidigare på måndagen att det i och för sig är rimligt att Löfven får uppdraget men att det nu gått så lång tid efter valet för att diskutera och fundera kring regeringsbildning att Löfven borde ges en kortare tidsfrist.