Staffan_Heimerson-87363
Inrikes

Efter Olsson Olséns avgång – Aftonblandet häver bannbulla mot Heimerson

Publicerad 10/16/2018
Annons

Journalistnestorn Staffan Heimerson får efter ett drygt år i kylan komma tillbaka som skribent på Aftonbladet där han publicerat sig sedan 1963. man menar att den vid tillfället nytillträdde chefredaktören Sofia Olsson Olsén förilade sig när hon kastade ut Heimerson efter att denne i en text i Resumé uttryckt ”fel” åsikt om de då pågående #metoo-dreven.

I en krönika i branschtidningen skrev Heimerson att ”metoo förstör hela vårt samhälle” och menade sig ”aldrig sett ett större journalistiskt övergrepp” än det som delar av kvällspressen ägnade sig åt. legitimerat med den från sociala medier i USA inlånade hashtaggen.

Efter rekordkort tid på posten som chefredaktör för Aftonbladet sjukskrev sig Sofia Olsson Olsén för att undkomma kritik som riktats mot henne. Och i mars i år meddelade hon att hon inte skulle återvända till tidningen, vare sig som chefredaktör eller i någon annan position.

Lena K Samuelsson, som vikarierade för Olsson Olsén och sedermera efterträdde henne, har en mer tolerant inställning beträffande vilka åsikter man får uttrycka om #metoo-fenomenet. Hon häver nu därför banbullan mot Heimerson med följande motivering:

”Staffan Heimerson hör hemma på Aftonbladet. Han är en utmärkt reporter som har jobbat för tidningen väldigt länge. Det handlar om en av Sveriges mest erfarna reportrar som har rapporterat från otaliga platser och konflikter under sin yrkesbana.”

Heimerson uppges å sin sida låta udda vara jämnt och kommer framöver att skriva ett antal utrikesreportage för sin gamla tidning. Det framgår inte huruvida Heimerson fått någon formell ursäkt för hur han behandlats. Lena K Samuelsson vill heller inte kommentera huruvida hennes företrädare gjorde rätt eller fel.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons