Centerpartiets skandalomsusade profil Frederick Federley meddelar nu att han säljer den gård i byn Björbo i Dalarna som kopplats samman med en uppmärksammad pedofilhärva. Den tidigare C-toppen har efter den negativa uppmärksamheten hamnat i fejd med grannarna och flyttar därför. Han berättar också att han sadlar om från politiker till präst.

Samnytt har i flera artiklar berättat om hur Federley levt i en HBTQ-relation med en för extremt grova pedofila brott dömd man på sin gård i Dalarna. C-toppens påståenden om att han inte känt till mannens bakgrund har visat sig vara lögn och han lämnade en tid efter avslöjandena alla sina politiska uppdrag efter ett sista kritiserat försök att kandidera till kyrkovalet.

De ecklesiastiska ambitionerna har Federley dock inte lagt helt på hyllan. I stället för politiker ska den tidigare EU-parlamentarikern nu bli präst. De teologiska studierna i Uppsala har redan påbörjats.

Illa sedd i byn efter skandalen

Efter pedofilskandalen är Federley illa sedd i Björbo där han är bosatt. I ett fall har antipatierna lett till ett rättsligt ärende där C-toppen polisanmält en man i byn för förtal som på Facebook antytt att även Federley är pedofil, något som inte har kunnat styrkas.

Centerprofilen säljer nu gården för att i stället köpa en annan i närheten av Dala-Floda där han påstår att han har vänner. Hans nyväckta religiösa intresse gör också att han vill bo närmare kyrkan.

– Jag flyttar för att jag kommer nära Västerdalälven och dörr-i-dörr med kyrkan. Vad mer kan en enkel teologistudent begära? säger Federley till Expressen.

Blir präst ”om Gud vill”

Huruvida Federley efter slutförda teologistudier mot bakgrund av det som framkommit kan godkännas för anställning som präst i Svenska kyrkan är en öppen fråga. Enligt den nyfrälste själv ligger bollen hos Gud.

– Bara Gud vet var framtiden bär med sig. Jag studerar på halvfart och nosar på framtiden.

Läs alla artiklar på Samnytt om Frederick Federley och pedofilhärvan HÄR.