loof-fangelse
Inrikes

Efter pedofilskandalerna – nu vill Centerpartiet sätta sexköpare i fängelse

Publicerad 5/28/2021
Annons

Centerpartiet distanserar sig nu ytterligare från den liberala politiska fåran och ansluter sig till en mer auktoritär vänsterpolitik. Den som köper sex ska inte längre kunna komma undan med böter, anser man, utan kastas direkt i fängelse.

Det är i en debattartikel i vänsterorienterade Aftonbladet som partiets ledare Annie Lööf sätter likhetstecken mellan frivilligt sexarbete och människohandel/trafficking och kräver att frihetsberövande straff utdöms utan undantag för den som köper en sexuell tjänst.

Situationen ”är akut” menar Lööf. Detta eftersom sexuella tjänster via Internet blivit mer lättillgängliga och kunderna dessutom inte längre bara är ”gubbar” utan ofta yngre män under 30 år. Det sistnämnda ser C-ledaren som ett tecken på att en i hennes ögon ”förlegad bild om att kroppar kan köpas” trots sexköpslag och feministisk regering inte slagit igenom tillräckligt starkt i samhället.

För att få ytterligare genomslag för den illiberala syn på sexuella tjänster som Lööf och hennes parti nu ansluter sig till menar hon att obligatoriska fängelsestraff måste införas för varje kund som ertappas med en sådan transaktion.

Polisen behöver också allokera ännu mer omfattande resurser än idag till att spana på sexköpare, skriver Lööf. Hon vill också att särskilda jouråklagare inrättas så att sexköpare kan lagföras och fängslas direkt och utan dröjsmål.

Går på kollisionskurs med sexarbetarna

Enligt C-ledaren är varje kvinna som säljer sex att betrakta som ett ”prostitutionens offer” som ”lever i rena helveten” och själva tjänsten som ”ett betalt övergrepp”. Det är dock en bild av sexarbete som sexarbetarna själva vänder sig mot och anser sig mer förminskade av än av sina kunder.

Här menar man i stället att rätten att bestämma över sin egen kropp måste gälla – en paroll som i andra sammanhang etablerats i jämställdhetsdebatten, bland annat i abortfrågan.

Kritiker anser att förbuds- och straffivrarna inte förmår differentiera mellan å ena sidan de kvinnor som prostituerar sig under hot och tvång eller för att finansiera ett missbruk och å andra sidan de som säljer sex som ett frivilligt yrkesval.

Hyllas av Vänsterpartiet

Lööf får i sociala medier beröm av Vänsterpartiets Linda Snecker som tidigare uppmärksammats för att i ett utspel i riksdagen kollektivt peka ut alla män som våldstäktsförövare.

Centerpartiets nya positionering i sexarbetsfrågan applåderas av det forna kommunistpartiet inför den regeringskonstellation som nyligen presenterades som ett alternativ efter nästa års riksdagsval där C och V föreslås sitta i regering tillsammans. Lööf har hittills avvisat ett samregerande med V men många borgerliga väljare som minns C-ledarens löfte om att hellre äta upp sin sko än att bli ett stödhjul åt Stefan Löfven är rädda för att hon ska svika igen.

Centerpartiet har den senaste tiden skakats av en rad pedofilskandaler. Kritiker menar att Lööf borde fokusera på den typen av allvarliga övergrepp och sexuella brott i stället för att fylla fängelserna med män som i samtycke köpt en sexuell tjänst av en vuxen beslutsmyndig kvinna.

Flera C-politiker kopplas till pedofili

I slutet av november förra året avslöjades EU-toppen Fredrick Federley leva i ett samboförhållande med en pedofil som har utsatt barn 6 och 9 år gamla för 22 fall av grov våldtäkt i samband med nattning.

Kort därefter kunde Samnytt avslöja hur den skånska kommuntoppen Christer Yrjas huserade två dömds pedofiler på sin gård i Tomelilla. Både Federley och Yrjas lämnade sina politiska uppdrag.

Sedan uppmärksammades det att centerpartisten Niklas Wellholt i slutet på oktober förra året dömdes för två fall av sexuellt ofredande mot barn nio och elva år gamla som åkte rullskridskor i Kungsbacka. Detta efter att ha blottat och klämt på sitt könsorgan framför barnen.

I april förra året rapporterade vi om 63-årige Denny Olofsson i Lindome som vid sidan om sitt uppdrag som centerpartistisk nämndeman och värdegrundsexpert våldtog en minderårig flicka flera gånger.

År 2018 kunde vi rapportera att 44-årige Bo Gunnar Hedlund, bosatt i Grythyttan och invald i kommunfullmäktige i Hällefors sedan flera mandatperioder tillbaka, sexuellt utnyttjat en minderårig flicka som var inneboende i familjen som fosterhemsplacerad, ett brott som han dömdes till fängelse för.

I april i år häktades centertoppen i Småland Erik Paulsson för systematiska våldtäkter mot ”ett yngre barn” – vilket Samnytt var först med att avslöja.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons