Under torsdagen skedde tre rån på nöjesparken Liseberg. Ett av offren var en 13-årig pojke som överfallits av ett gäng och blev rånad på sin mobiltelefon.

Samtliga tre rån beskrivs av nöjesparken som grova. Det första larmet nådde polisen vid halv åtta på torsdagskvällen och gällde en 13-åring som dragits in bakom en attraktion av ett gäng där han hotats och rånats på sin mobiltelefon, åkpass och smycke.

Polisen ska ha påträffat tre misstänkta personer som förhördes på plats. De fick sedan lämna Liseberg utan att något gripande gjordes. Medan polisen befann sig på plats kom två 16-åriga pojkar fram och berättade att även de blivit rånade på samma tillvägagångssätt. Enligt polisen är det dock oklart ifall det rör sig på samma gärningsmän.

– Jättetrist att det finns ungdomar som beter sig på det här sättet. Vi försöker göra vad vi kan för att inte sånt här ska hända. Vi har full bemanning med vakter, och polis på plats i parken. Men det är mycket folk i parken, vi har 30 000 besökare ikväll, säger jourhavande parkchef Fredrik Löfgren till Göteborgs-Posten.

Totalt ska det röra sig om ett tiotal ungdomar som ligger bakom rånen. Enligt Lisebergs informationschef Julia Vasilis är barn som rånas på sina åkband inte ett nytt fenomen.

– Att råna besökare på åkband är inte ett nytt fenomen för oss. Ibland ber man snällt, ibland är det riktigt grova hot för den som blir utsatt, säger hon till SVT Nyheter.

Enligt Vasilis ser man allvarligt på situationen men vill inte avslöja på vilket sätt man nu anpassar säkerheten.

– Vi går inte ut med siffror på hur många ordningsvakter och parkvärdar vi har. Men vi hade 30 000 gäster i går. Det är som en mindre stad. Precis som det händer utanför grindarna och det händer innanför. Och vi har en högre grad av vakter innanför grindarna än vad som finns utanför.

En av åtgärderna handlar om hur man positionerar ordningsvakterna. Rent teoretiskt kan rånarna portas, dock blir det svårt i praktiken, säger Vasilis.