haabo-is
Inrikes

Efter SD-initiativ: muslimska terrorister inte välkomna tillbaka till Håbo

Publicerad 10/5/2019
Annons

Håbo kommun nära Uppsala följer skånska Staffanstorps exempel och säger nej till att låta återvändande muslimska terrorister som anslutit sig till IS bosätta sig i kommunen. Beslutet grundar sig på en motion från Sverigedemokraterna.

Det var i måndags som kommunfullmäktige i Håbo med siffrorna 25 mot 12 biföll SD:s motion med titeln ”Stopp för återvändande IS-terrorister till Håbo kommun”. Det framgår inte av pressmeddelandet vilka de 12 ledamöter är som vill ha IS-terrorister i kommunen eller vilka partier de företräder. 4 ledamöter valde att avstå.

I beslutet slås fast att ”den som deltagit i eller understött terrorism, t.ex. återvändande IS-terrorister, är inte välkommen till Håbo kommun”. Man skriver vidare att ”sådana personer har genom sitt agerande vänt sig mot vårt fria samhälle och därmed också förverkat sin moraliska rätt att få kommunens hjälp”.

Konkret innebär det bland annat att återvändande muslimska terrorister inte kommer att erhålla socialbidrag, inte få hjälp att anskaffa bostad, inte få tillgång till vuxenutbildning och endast få del av kommunens samhälleliga service om det är ”absolut lagstadgat”.

I beslutet uppges att det tas utifrån ett synsätt där Håbo kommun prioriterar kommuninvånarnas trygghet och säkerhet. Man skriver också att det ska ses som ett ställningstagande för alla människor som blivit de muslimska terroristernas offer.

Samtliga berörda nämnder och styrelser i kommunen anmodas att utarbeta direktiv som ”så långt lagen tillåter förhindrar att Håbo kommuns ekonomiska eller personella resurser tas i anspråk i någon typ av bistånd, insats eller annat till återvändande IS-terrorister eller andra som deltagit i eller stött terrorism”.

Sverigedemokraterna gruppledare i kommunen, Michael Rubbestad, säger i en kommentar att han är glad och stolt över att ha fått igenom motionen genom vilken kommunen nu ”sätter ned foten mot dessa satans mördare”.

Rubbestad är samtidigt kritisk till att kommunens handlingsfrihet mot terrorister begränsas av att riksdagen underlåtit att göra de lagändringar som skulle behövas för att hjälpa lokalsamhällets aktörer att hålla sin närmiljö trygg och fri från terrorister. Han menar att kommunbeslutet ändå skickar en viktig signal till terroristerna, kommuninvånarna och lagstiftaren.

Idag finns enligt uppgift inte några IS-återvändare i Håbo. Med det aktuella beslutet aviserar en majoritet av kommunledningen att man avser se till att det fortsätter så.

Tidigare har Staffanstorps kommun i Skåne fattat ett liknande beslut. Även där har Sverigedemokraterna varit drivande för att säkerställa kommuninvånarnas trygghet och säkerhet.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
999”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons