Socialdemokraterna i Norden förlorar nu sin främsta omslagsflicka även på partinivå. Genom valnederlaget för SDP i det finska riksdagsvalet i helgen avsattes hon som statsminister. Nu meddelar Marin att hon även hoppar av som partiledare.

Den finska S-ledaren och statsministern Sanna Marin har lanserats som den nya unga, tilltalande och framgångsrika socialdemokratins ansikte. Men i söndagens parlamentsval led de finska socialdemokraterna nederlag.

Det finländska folket ville hellre styras av borgerliga och nationalister. Förslag om mer en mer ”progressiv” lagstiftning om könsbyte för transpersoner i vilket Marin varit drivande har inte uppskattats av alla. Hennes förslag om att finländarna bara ska arbeta fyra dagar i veckan sågs inte heller som realistiskt.

Meddelade sin avgång på pressträff

Och nu tappar de röda i Finland även sin lyskraft på partinivå när Marin meddelar att hon inte längre tänker leda partiet. Beskedet kom på en pressträff på onsdagen.

Populariteten började svikta redan i höstas då videobilder på en hårt festande och lättklätt dansande alkoholpåverkad Marin spreds i sociala medier. Statsministern misstänkliggjordes även för att ha varit påverkad av droger, anklagelser som hon dock bestämt tillbakavisade.

Det är oklart i vilken utsträckning den historien påverkade valutgången. Marin vill inte ange vare sig turbulensen kring hennes festande eller valförlusten som skäl för att hon lämnar partiledaruppdraget för de finska socialdemokraterna SDP.

”Varit några tunga år”

På pressträffen förklarade hon bara allmänt att det ”varit några tunga år” att leda partiet och landet och att hon därför nu väljer att kliva åt sidan och ”vända blad”.

Marin lämnar dock inte politiken helt. Hon kommer att fortsätta som riksdagsledamot och även vara kvar i partitoppen under de regeringsförhandlingar som nu pågår.

Det är i skrivande stund inte helt klart att SPD inte kommer att ingå också i den nya regeringen, men det blir i så fall utan Marin i någon ministerroll, berättade hon. Den hittillsvarande regeringens avskedsansökan lämnar Marin in på torsdagen.

Kandiderar inte för att bli landets president

Däremot dödade hon under pressträffen alla spekulationer och rykten om att hon skulle sikta på att i stället bli landets president och att detta var skälet till avgången.

– Jag står inte till förfogande, sade Marin.

Marin sade sig inte heller ha siktet inställt på några prestigefyllda internationella politiska uppdrag. Hon tror inte heller att hon kan komma ifråga som Finlands nästa EU-kommisionär då praxis är att det uppdraget viks åt det parti som innehar statsministerposten.

Vem det blir som efterträder Marin på partiledarposten avgörs inte förrän efter sommaren på partiets kongress i september.

LÄS ÄVEN: Högerseger i finska valet – Sannfinländarna näst störst