Längst upp i norr har flera bränslestationer börjat sälja ren diesel. Kunderna har nämligen tröttnat på att drivmedlet blandas ut med rapsmetylester (RME) på grund av reduktionsplikten – och särskilt nu under vinterhalvåret.

När det är som allra kallast ställer reduktionsplikten till det rejält. Lantbrukare från de norra delarna av landet vittnar om fordon som inte ens startar på grund av att soppan är för svag.

– När det blir 30 grader minus är det stopp i maskinerna, säger lantbrukaren Jonas Viklund från Skellefteå kommun till SVT Västerbotten.

I länen i Norrbotten och Västerbotten har Skelleftebränsle tankstationer med så kallad ”blankdiesel” – alltså diesel som inte har blandats ut med exempelvis RME för att ”minska klimatpåverkan”. Nu har även Circle K och OKQ8 valt att sälja det under tre vintermånader.

LÄS ÄVEN: Kristersson: ”Vi kommer lyda EU:s reduktionsplikt oavsett nivå”

Betalar hellre straffavgift

Egentligen har bränslebolagen krav på sig att följa reduktionsplikten och blanda ut med 30% fossilfria bränslen. De som inte uppfyller reduktionsplikten får betala en straffavgift eller kompensera genom att blanda in ännu mer fossilfritt – som RME – i andra bränslen som de säljer.

Men det är en avgift som dessa bränslebolag valt att betala för att kunna tillgodose kundernas önskemål och behov.

– Kunderna kräver det och vi måste möta behoven för att kunna konkurrera på lika villkor, säger Mikael Hansson, ekonomichef för OK Västerbotten, till SVT.

LÄS ÄVEN: S försvarar reduktionsplikten – trots skenande drivmedelspriser