bensin damberg diesel

Foto t.h: Sikarin Fon Thanachaiary

Inrikes

S försvarar reduktionsplikten – trots skenande drivmedelspriser

Publicerad 1/9/2023
Annons

Det var Socialdemokraterna som tillsammans med Miljöpartiet införde kravet på att bensin och diesel ska blandas ut med biodrivmedel. Trots att drivmedelspriserna fortsätter att öka står de fast vid att reduktionsplikten ska finnas kvar på samma sätt som den ser ut idag.

Socialdemokraterna driver inget förslag om att sänka eller avskaffa reduktionsplikten som haft förödande konsekvenser på svenskarnas ekonomi.

LÄS ÄVEN: Kristersson: ”Vi kommer lyda EU:s reduktionsplikt oavsett nivå”

Men partiets ekonomiskpolitiske talesperson Mikael Damberg säger att de är ”flexibla” – enkom för att de kan tänka sig en tillfällig paus av reduktionsplikten. Men de kan inte tänka sig att sänka den, rapporterar Di.

– Vi tror att reduktionsplikten spelar en roll men vi har visat att vi är beredda att till exempel frysa reduktionsplikten därför att vi har haft en situation där prisutvecklingen har sprungit ifrån det system som en bred riksdagsmajoritet fattade beslut om. Det visar att vi är konstruktiva och flexibla i det här, men vi måste också nå våra utsläppsmål, säger han.

Tidöpartierna vill sänka reduktionsplikten och har tidigare utlovat prissänkningar på drivmedel – mellan fem och tio kronor per liter. Enligt energiminister Ebba Busch (KD) ska reduktionsplikten för diesel sänkas från drygt 30 procent till 6 procent i början av 2024.

LÄS ÄVEN: Forskare förklarar: Därför räddas inte klimatet – trots högre dieselpris

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
840Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons