farouk
Utrikes

Egyptisk ekonom arresterad efter att ha utmanat presidenten om orsakerna till landets fattigdom

Publicerad 10/24/2018
Annons

I Abdel Khalik Farouks bok är tesen att fattigdomen i Egypten beror på korruption och favorisering, och inte inneboende fattigdom. Denna syn går emot president Abdel Fattah al-Sisis åsikter vilket resulterade i att Farouk arresterats.

61-årige Farouk har skrivit mer än 20 böcker på ämnet korruption i den egyptiska ekonomin. Exemplar av hans senate bok, Är Egypten verkligen fattigt?, konfiskerades i samband med lanseringen i förra veckan av landets myndigheter. Även ägaren av tryckeriet arresterades.

Enligt presidenten är Egypten ”väldigt fattigt” medan Farouk menar att landet lider av en sjuklig ekonomi som ett resultat av korruption och favorisering.

I söndags kungjorde Farouks fru på Facebook att han arresterats och på måndagen ska hon själv ha kallats till förhör. Farouk ska ha åtalats för att publicera ”falska uppgifter”.

Efter att hans bok konfiskerats gav Farouk ut en gratis version i pdf-version som spridits flitigt på sociala medier i Egypten.

Människorättsorganisationer konstaterar att det skett en upptrappning av kriget mot yttrandefriheten i landet sedan den före detta generalen al-Sisi tillträdde som president 2014. Även andra skribenter och bloggare har arresterats för att bland annat ha ”publicerat falska nyheter”, ”smäda religion” och ”smäda armén”.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons