I somras anlände Eje Andersson till Landskrona lasarett för undersökning men där fastnade han i vårdkö och dog av hjärtstopp. Ingen läkare på plats tog ansvar för att dödförklara honom och han förflyttades som oidentifierad till ett bårhus i Lund. Samtidigt sökte Ejes anhöriga förtvivlat efter honom men vårdpersonalen kände inte till något om patienten.

Det var i samband med att Eje skulle anmäla sig för en inbokad undersökning som han drabbades av hjärtstillestånd. Vårdpersonalen på plats försökte rädda livet på Eje men misslyckades. Istället tillkallades en ambulans för att köra liket till till akutmottagningen vid Skånes universitetssjukhus (Sus).

LÄS ÄVEN: Patient kom med ambulans till akuten men glömdes bort – avled

Vid Sus vägrade personalen att ta ansvar för Eje och hänvisade ambulanspersonalen tillbaka till Landskrona lasarett. Därefter beslöt sig ambulanspersonalen att transportera Eje till ett bårhus i Lund. Men Ejes anhöriga underrättades aldrig om dödsfallet eftersom han inte var identifierad. Detta trots att Eje hela tiden bar på sina identitetshandlingar.

Sönerna letade – vårdpersonal visste inget

Ejes söner oroade sig över att de inte hört något ifrån sin far och körde därför till Landskrona för att söka efter honom med hjälp av polisen. Vid ett besök i Ejes bostad konstaterades det att han skulle besöka Landskrona lasarett för en undersökning. Väl på plats vid lasarettet hade vårdpersonalen ingen kännedom om Eje – trots att han nyligen avlidit på platsen.

– Vi åker runt och letar efter honom i Landskrona, bland annat vid Citadellet. Då är han redan död, berättar Ejes son för Sydsvenskan.

Spårade liket av en slump

När polisen sökte efter Eje fick man av en slump höra från en väktare vid akutmottagningen i Lund att en avliden man hade förts till bårhuset. Senare på natten skulle polisen få tillträde till bårhuset där man också påträffade Eje. Det hade då passerat tretton timmar från att Eje fick hjärtstopp till att anhöriga skulle få kännedom om händelsen.

När Ejes anhöriga bad om att få åka till bårhuset för ta farväl av honom fick de beskedet att det inte var möjligt. Det skulle dröja ytterligare två dagar innan ansvariga gick med på att låta anhöriga ta farväl men inte ens vid det tillfället var Eje officiellt identifierad eller dödförklarad.

Sjukhuschef vet inte vad som gått fel

När Jonas Tengsmark som är sjukhuschef får frågan om den pågående utredningen av händelsen och vad som gått fel vill han inte uttala sig.

– Jag vet inte, gruppen som tittar på ärendet kommer att träffas igen. Då kanske jag kan ge dig ett besked.

LÄS ÄVEN: Hjärtsjuk fördes med ambulans till akuten – övergavs i timmar och dog

authorimage