Kent Ekeroth 8
Ledare

Ekeroth: ”Hädelseregler i Sverige avslöjar den tunna demokratiska fernissan”

Publicerad 2/21/2023
Annons

LEDARE.De av oss som är luttrade är innerst inne förmodligen inte förvånade. Ändå blir man irriterad, bestört och en smula arg när Sverige till slut kapitulerade för muslimska hot och hot om våld. Och det var ingen liten kapitulation heller. Det var rentav en av de mest centrala aspekter av vårt demokratiska samhälle man satte på undantag, till ljudet av den enorma tystnaden från de som falskeligen försöker framhäva sig som demokratins försvarare.

Det handlar såklart om Polismyndigheten och Säpos ytterst anmärkningsvärda beslut att koranbränningar förbjuds, medan att elda upp andra religiösa skrifter, exempelvis bibeln, fortsatt är acceptabelt. De som missat denna nyhet kan med fördel ta en titt på klippet nedan:

När jag twittrade om detta ifrågasattes jag av Aftonbladets politiske chefredaktör Anders Lindberg och Annika Strandhäll (S), såklart. Två personer som gjort en karriär av att helt missa verkligheten omkring dem. Det hela blev dock lite jobbigare när agendasättande vänsterliberala Dagens Nyheter bekräftade det jag sa, nämligen detta:

Polisen har börjat förbjuda koranbränningar av säkerhetsskäl. Andra religiösa böcker än koranen omfattas inte av förbudet, framgår av ett internt dokument som DN tagit del av.

Att polisen sedan skyller på ordningslagen eller ”risken för att något skulle kunna hända utomlands eller inträffa senare, som en följd av koranbränningen” är irrelevant. I praktiken har polisen vikit sig för 1) muslimska hot om terror eller andra former av attacker 2) troligen regeringen som sagt åt polisen och Säpo att förbjuda koranbränningar för att blidka islamisitiske Erdogan och möjligen komma in i Nato.

Häpnadsväckande

Resultatet är att sekulära, kristna Sverige nu infört hädelseregler för att skydda islam. Det är en häpnadsväckande utveckling. Att det just är den Polismyndigheten som får den tveksamma äran att gå i bräschen förvånar inte. Ja, många poliser som är på fältet delar inte ledningens fäbless för vekhet och politisk korrekthet, men myndighetens ledning är något annat.

Henrik Wenander, professor i offentlig rätt vid Lunds universitet, uttrycker att han aldrig tidigare har bevittnat en liknande argumentation från polisens sida och säger att det inte är lagenligt, vilket det troligen inte är. Det vore självfallet bra om det framkom att polisen agerande är just det, olagligt, men bara det faktum att vi kommit till en punkt, där polisen väljer att högst troligen bryta mot lagen för att blidka muslimer, säger det mesta om var Sverige hamnat. Riktigt snett.

Tunn demokratisk fernissa

Det vittnar något jag varit inne på ofta: hur tunn den demokratiska fernissan egentligen är i Sverige. Polisen inför hädelselagar. Ingen förutom SD reagerar och någon enstaka professor. Tilltaget antingen försvaras av vänsterliberalerna, eller om de inte vill gå så långt, förminskas eller ignoreras. Det är samma personer som till synes alltid låtsas vara demokratins och yttrandefrihetens försvarare. De som försöker utmåla SD eller högern som totalitära.

Men när det kommer till kritan är det just dessa vänsterliberaler som antingen applåderar eller tyst accepterar hädelselagar införda av ordningsmakten. Så djupt gick den vurmen för demokrati, öppenhet och yttrandefrihet. Jag skrev om detta i min förra ledare:

Men det spelar ingen roll för Socialdemokraterna. För för dem är demokrati, öppenhet och sanning bara tomma ord de använder för för en enda sak: makten framför allt.

Svenskar betraktar sig själva som väldigt progressiva, demokratiska och hela schabraket. Men jag tror det är dags att Sverige och svenskarna rannsakar sig själva. För det verkar vara skrämmande kort avstånd till underkastelse och acceptans på bekostnad av just de demokratiska värden folk tror sig ha.

Kent Ekeroth
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1032Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons