LEDARE. För drygt ett år sedan blev det rabalder i det överkänsliga Sverige när Björn Söder twittrade om en händelse där en busschaufför spelade arabisk musik på bussen. Häromdagen var jag med om detsamma. Och fenomenet förtjänar att uppmärksammas igen.

Så sent som i oktober 2021 väcktes debatten efter ett Twitter-inlägg av Björn Söder. Drevet var såklart igång, men 80 procent av svenskarna, om inte mer, förstod säkerligen exakt vad Söder menade och kände nog samma sak.

Igår, i kollektivtrafiken i Dalarna, fick jag uppleva samma sak. Jag satt på en buss och hörde helt plötsligt arabisk musik som spelades så man tydligt kunde höra det. Helt obrydd. Helt fräckt.

Min vana trogen håller jag inte gärna tyst i sådana situationer, till skillnad från många konfikträdda som är så vanligt i detta land. Så jag sa vänligt men bestämt till chauffören:

– Ursäkta, kan du stänga av den där musiken tack?

Chauffören opponerade sig inte utan svarade något i stil med ”Ja, ok” och stängde av, eller åtminstone sänkte till den grad att ljudet inte hördes längre.

Ett problem

Även om det kunde avstyras denna gång så är det ett problem, som troligen är växande och allt mer närvarande i det offentliga rummet. I debatten förra hösten, liksom nästan alltid när kulturella avarter av detta slag diskuteras, försöker vänstern spela dumma och ifrågasätta det med ”öhh, vadå, vad spelar det för roll om folk lyssnar på musik!”. I relativismens tecken måste de reflexmässigt låtsas som att musik är musik, på samma sätt som de gärna vill klumpa ihop alla invandrare som en homogen grupp (ja ni har väl alla hört argumentet FÖR invandring när de drar upp holländska invandrare som svar på vår kritik av invandrare från Mellanöstern och Afrika).

Sommaren 2020 skrev jag om ett liknande fenomen när det kom fram att strandpromenaden i skånska Helsingborg numera mer liknande Bagdad. ”Öhh vadå!? Är det fel att folk sjunger, dansar och spelar musik!?”, brölade den indignerade vänstern som alltså låtsades som att musik är musik och invandrare är invandrare.

Kultur spelar roll

Om det är någon grupp som är medveten om att kultur spelar roll så är det vänstern. Det är därför de är så ivriga om att försöka hindra nya politiker från att lägga sig i den. Devisen om ”armlängds avstånd” är ett sådant försök, trots att vänstern i realiteten alltid haft armen ändå upp till armbågen rakt in i kulturen.

Kultur, och dess olika yttringar, spelar roll även på stranden eller bussen.

Jag, och många med mig, vill inte att Sverige ska se ut som, låta, lukta, kännas eller upplevas som arabvärlden, och det är banne mig oförskämt att som busschaufför spela arabisk musik, så andra kan höra det i alla fall, i det svenska land man invandrat till.

Det är faktiskt en underlig mentalitet. En fräckhet. Ockupationsmentalitet innerst inne.

Det omvända?

Jag försöker föreställa mig det omvända om jag invandrat till ett annat land: skulle jag då högt spela svensk musik i bussen, på ett språk ingen förstår? Nej, verkligen inte. 

Skillnaden (till min fördel) vore såklart att svensk musik eller för den delen svensk kultur generellt sett inte ses som negativ (tvärtom) men ändå skulle jag inte få för mig att vara så respektlös. Men i Sverige är de det. Allt från gängkriminella till busschaufförer. 

Det bottnar i två saker antar jag: dels en inneboende respektlösthet mot landet som dumt nog bjöd hit dem. Dels för att Sverige i sin bottenlösa naivitet har lärt dem att de kan, får och nästan bör vara respektlösa. Staten har sagt till dem att detta är deras land lika mycket som vårt, vilket inte är sant, i alla fall inte rent moraliskt sett.

När vi skrev om Gröningen i Helsingborg kontaktades vi av flera läsare. En av dem skrev:

Jag har bott i Helsingborg hela mitt liv och varit på Gröningen varje sommar sen jag var liten. Då kände jag mig hemma. Sen har det bara bytts ut mot flyktingar, mot något helt annat liksom. Det enda man hör är arabiska.

Kultur spelar roll – även på bussen.

LÄS ÄVEN: Förare höll muslimsk bön i SL-buss – vägrade släppa in kvinna

LÄS ÄVEN: Oklara regler om bön på bussgolvet för chaufförer i Malmö

LÄS ÄVEN: Amanda fick inte åka buss i Malmö – var för lättklädd