LEDARE. Nyss rapporterade Samnytt om att USA:s president Joe Biden i en intervju berättade att Sverige håller på att ”stoppa koranbränningar”. Är det något statsminister Ulf Kristersson och Moderaterna inte säger?

Jag blev rätt förvånad när jag såg Bidens uttalande under intervjun som publicerades av CNN den 9 juli. Biden verkade väldigt försäkrad om att Sverige ”gör justeringar i lagen” för att ”stoppa koranbränningarna”.

LÄS ÄVEN: Biden: Sverige kommer förbjuda koranbränning – för Nato-medlemskap

Efter att justitieminister Gunnar Strömmer (M) sagt att ”man måste ställa sig frågan om dagens ordning fungerar” i relation till koranbränningarna har diskussionen varit igång om Sverige ämnar vika sig för muslimskt våld och hot. Regeringen kan knappast, tyvärr, beskyllas för att tydligt att stått upp för yttrandefriheten, vilket är oerhört svagt. Senare ska Strömmer ha mildrat sitt uttalande när han i TV4:s Nyhetsmorgon sa att ett förbud mot att häda religiösa skrifter skulle dock kunna vara ”en farlig väg att gå”.

Tyvärr har inte SD officiellt uttalat sig i frågan. När Dagens Nyheter sökte dem avböjde de en intervju, vilket kan tyckas underligt. Det borde vara världens enklaste intervju att ta, speciellt för ett parti som Sverigedemokraterna. Ännu mer oroande är när DN ställde en enkätfrågan ”Finns det skäl att se över den lagstiftning som finns idag”. SD:s svar hade minst sagt mer att önska. Det blev bara: ”Vi har inte fört några sådana diskussioner.”. Vi kan väl hoppas att det hade att göra med att det nu är semestertider men i ärlighetens namn om Liberalerna lyckades vara tydliga nog borde SD också kunna det.

Vissa enskilda SD-företrädare har dock varit tydligare. Richard Jomshof, ordförande i justitieutskottet, skrev på Twitter att ”vi kan inte låta dessa länder sätta gränserna för vår demokrati. Ger vi dem lillfingret kommer de snart att kapa hela handen.”. Andra SD-riksdagspolitiker, såsom Stegrud, skrev också att hon hellre fäller regeringen än att låta dem inskränka vår yttrandefrihet.

Jag, och säkert många fler med mig, utgår från att det Richard Jomshof, Tobias Andersson och Jessica Stegrud, skriver på Twitter också är SD:s officiella hållning och att de inte skulle låta regeringen vika sig platt för de muslimska kraven, NATO eller ej. Det hade dock varit bra med en tydligare och mer offensiv hållning från partiet.

Att Joe Biden i en CNN-intervju nu ändå så tydligt säger att Sverige förbereder lagändring kan vara en av två saker: antingen har han fått en rapport om Gunnar Strömmers tvivelaktiga uttalanden och utgått från det, eller så har han och hans regeringen haft samtal med svenska regeringen där Ulf Kristersson utlovat lagändringar. Ett tredje alternativ är att hans senildemens återigen gör sig påmind men i just detta fallet verkar det mindre troligt.

Oavsett vad som ligger bakom Bidens uttalande är svenska regeringen på grund av sin veka hantering av koranbränningarna och sitt minst sagt otydliga försvar för vår yttrandefrihet svaret skyldigt: överväger ni överhuvudtaget lagändringar för att blidka muslimska hot?

Om svaret är ja finns det inte mycket annat val än en regeringskris. För någonstans måste man sätta ner foten.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Att be om ursäkt är vekt och patetiskt”