LEDARE Att svensk politik är bisarr intill vansinne är inget nytt. Men när Magdalena Andersson två gånger om bedyrar att Sverige minsann inte ska ta emot potentiella ukrainska flyktingar är det en ny nivå av bisarrhet i det galna landet Sverige.

Det var såklart i ljuset av konfrontationen mellan Ryssland, Ukraina och västmakterna som frågan om en eventuell ukrainsk flyktingström kom på tal. Först sa hon det i DN och sedan upprepade hon det på en presskonferens: Sverige ska inte ta emot några.

Uttalandet väcker flera frågor. Dels går det på tvärs med vad sossarna tillsammans med alla andra i sjuklövern sagt i decennier om svensk invandringspolitik. Den har nämligen bestått i att politiker inte bestämmer vilka nationaliteter Sverige tar emot, utan det gör Migrationsverket baserat på…ja deras egna analyser (vilket varit en katastrof såklart). Politiker undviker gärna ansvar genom att skylla på att de inte får utöva ”ministerstyre”. Men ministerstyre är faktiskt det normala i andra länder.

Billström skyllde på det. Alla andra ministrar också. Men nu säger alltså statsministern att hon har bestämt att ukrainare inte får komma hit. Ett klart avsteg från praxis. Jag är inte emot det i sak – jag anser att ministerstyre bör införas i Sverige och jag anser att invandringen är en politisk fråga och ska avgöras där, inte av tjänstemän. Problemet är bara att sossarna inte delar den uppfattningen. De vill inte införa ministerstyre och de anser fortfarande att Migrationsverket ska styra. Ändå säger Andersson detta.

Mellanöstern men inte Ukraina

Anledning såklart är att det är ett val om sex månader. Man vill inte hamna i en invandringsdebatt som bara SD vinner på. De vill prata om Ryssland och corona om de kan, men inte invandring.

Förutom att sossarnas agerande skiljer sig mot vad det normalt sett är så finns det såklart en annan intressant aspekt i detta. För när folk från helt andra kulturer och regioner, längre bort än Ukraina, på oklara eller rentav falska grunder tog sig hit, inklusive illegalt, tyckte sossarna, Magdalena Andersson inkluderat, att det var jättebra, jätteviktigt och att vi inte ska ”bygga murar”.

Det är en meme som går runt på nätet nu som tydliggör Anderssons bisarra ståndpunkt:

För inte nog med att massinvandring från MEA-länderna (Mellanöstern och Afrika) varit stor och skadlig i decennier nu – den pågår fortfarande.

Som jag redogjorde för i en nylig ledar-text så är invandringen från Mellanöstern och Afrika fortsatt massiv. Dessutom är de nationaliteter som vi gett flest uppehållstillstånd till sedan år 2018 från MEA:

Syrien 93 524
Somalia 18 013
Statslös 16 240
Afghanistan 14 521
Irak 11 660

Nästan 100 000 uppehållstillstånd delades ut år 2021 där återigen nationaliteter från MEA låg i topp. Dessutom delar vi ut massvis av medborgarskap där folk från MEA dominerar, som alltså får rösta i valet, vilket jag skrev om i ”Så här många nya medborgare får rösta i valet 2022”.

Av siffror från Arbetsförmedlingen framgår vidare att av samtliga 370 000 som i december 2021 var inskrivna hos Arbetsförmedlingen var hela 210 000 utrikesfödda. Omkring 80 procent ska vara födda utanför Europa. Personer med invandrarbakgrund från Eritrea, Etiopien, Irak, Iran och Somalia är starkt överrepresenterade i siffrorna.

Den invandringen pågår just nu, idag.

Medvetna val?

Den konspiratoriskt lagde kan ju börja fundera om detta är medvetet eller bara slumpmässigt. Vill sossarna gärna ta emot och fortsätta ta emot stora skaror av folk från MEA men inte de mycket mer närliggande, både i kultur, religion och historia, ukrainarna?

Om vi nu inte vill ha storskalig invandring och därför säger nej till ukrainare – varför stoppas inte samtidigt all MEA-invandring?

Antingen vill man stoppa massinvandringen eller så vill man det inte. Genom att säga nej till ukrainare men ja till mellanöstern och Afrika så säger sossarna dels att de vill ha fortsatt massinvandring och då dessutom att man vill ha den sämsta invandringen av dem alla: från MEA.

Jag vill inte ha någon massinvandring alls – men i valet mellan ukrainare eller MEA är valet extremt enkelt. Bara tänk hur Sverige skulle sett ut om decennier av MEA-invandring bytts ut mot Ukraina-invandring. Någon som betvivlar att det hade sett extremt mycket bättre ut?

Kanske passar det dock sossarna bättre med MEA-invandrare helt enkelt för att ukrainare nog garanterat politiskt sett kan anses vara mindre passande för socialdemokratiskt röstboskap än MEA-folk.

Men – nu ska vi inte bli konspiratoriska. Det kan ju också vara det vanliga totalt-hål-i-huvudet-politik som sossarna alltid stått för.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: Det är demografin dumbom!

LÄS ÄVEN: Så här många nya medborgare får rösta i valet 2022

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”Glömde ni bort massinvandringen?”