Nedlagda kärnkraftverk och eftersatt utbyggnad av infrastrukturen för eldistribution mellan landets olika delar – elpriserna fortsätter att skena och är nu sju gånger högre jämfört med motsvarande period 2020.

Utvecklingen beskrivs som ett ”extremt prisrally” med en ”dramatisk prisuppgång”. Förra året kunde elkonsumenterna glädja sig åt låga priser, nu är det hos elproducenterna som glädjen står högt i tak medan hushåll med eluppvärmning och den elintensiva industrin kan hålla sig för skratt.

Trots elpriser skyhögt över fjolårets uppges trenden med ökande elpriser fortsätta. Pandemin duger inte som förklaring menar bedömare – den pågick då som nu. Inte heller vädret kan förklara den enorma prisskillnaden – temperaturerna nu är ungefär desamma som i maj förra året.

LÄS ÄVEN: Elpriserna kan fördubblas i sommar

Lönsammare sälja elen till kontinenten

I stället menar analytiker som Dagens Industri talat med att de skenande svenska elpriserna – vid sidan av elbrist efter kärnkraftens bortfall som inte längre kan kompensera för mindre mängder vatten i vattenkraftsmagasinen – beror på att den nya Nordlink-kabeln tagits i drift.

Det har gjort det både enklare och mer lukrativt för de nordiska elproducenterna att exportera elen dit där den går att sälja betydligt dyrare eftersom priserna i länder som Tyskland och Holland styrs av tillgången på el från kol och gas. Det pressar i nästa steg upp priserna även här.

LÄS ÄVEN: Elpriser kan CHOCKHÖJAS – igen

Rekordvinst för Vattenfall ger klirr i statskassan

Statliga svenska kraftbolaget Vattenfall som är en storspelare på elmarknaden är en av de verkliga vinnarna på den skenande prisuppgången. För årets första kvartal redovisar kraftjätten en vinst på mer än 10 miljarder kronor, en 50-procentig ökning jämfört med kvartalet innan.

Med höga elpriser kan regeringen dra in stora belopp från medborgarna och företagen till statskassan utan att behöva besluta om impopulära skattehöjningar.

LÄS ÄVEN: Ygeman öppnar för höjda elpriser: ”Skandalöst”