En enskild mellanstadieelev har under loppet av ett par veckor misshandlat inte mindre än tre anställda på en skola i Stockholmsområdet. Trots det är eleven tillbaka i skolan och Arbetsmiljöverket har hävt det skyddsstopp som Sveriges Lärare utfärdade efter våldsamheterna.

Dt är en elev på en mellanstadieskola i Stockholmsområdet som under kort tid misshandlat flera ur personalen. Åtminstone en av lärarna som drabbats av våldet har dokumenterat sina skador och det rör sig om stora blåmärken på bland annat armarna och käken. Simon Sandström, som är huvudskyddsombud på Sveriges Lärare, beskriver det som chockartat när han fick se skadedokumentationen.

Det var en ordentlig chock att se de skador eleven åsamkat vår medlem. Det blev väldigt känslosamt

Den 6:e mars valde Sveriges Lärare att införa ett skyddsstopp. Detta efter att eleven hotat med att ”sparka sönder” sina lärare. Arbetsmiljöverket valde dock att häva stoppet efter genomförd inspektion. Trots att det finns en påtaglig fara även för andra, både elever och lärare, verkar det nu som att våldsverkaren kommer att bli kvar i en vanlig klass.

LÄS ÄVEN: Lärare sedan 45 år sparkad efter att ha reagerat mot våldsam elev

Sveriges Lärare såväl som Fackförbundet Kommunal har krävt att eleven ska omplaceras till en annan skolform, men utan att vinna något gehör. Rektorn menar att det är upp till vårdnadshavaren att ansöka om att eleven ska få plats i en mindre grupp, och att någon sådan inte inkommit. Därtill menar hon att det blir bättre på sikt om eleven får vara närmare sina klasskamrater.

[…] vår plan är att ha eleven både i mindre sammanhang där det går och att eleven med rätt stöd får vara med sina klasskamrater, då vet vi att det kan bli bättre på sikt.

Sveriges Lärare samt Kommunal kommer att överklaga beslutet om att häva skyddsstoppet. Arbetsmiljöverket har än så länge inte kommenterat ärendet.