Den 5 september gick en elev på Råslättsskolan i det invandrardominerade ”utsatta området” Råslätt i Jönköping till attack mot andra elever på skolan, iförd maskering och beväpnad med kniv. I förhör har nu gärningspersonen utförligt berättat hur han planerat att döda sex av skolans elever. Attacken har flera likheter med den mer uppmärksammade i Trollhättan 2015.

Två elever knivskars vid attacken och fick föras till sjukhus. Eftersom gärningsmannen inte är straffmyndig åtalas han inte för brotten. Ynglingen är sedan tidigare välkänd av Socialtjänsten för våldsamma och antisociala beteenden mot klasskamrater och lärare men fick ändå gå kvar på skolan. Nu omhändertas han enligt lagen om tvångsvård för unga, LVU.

LÄS MER: Knivslagsmål på mellanstadieskola i Jönköping – en elev gripen

Under utredningen har framkommit att ynglingen noga planerat dådet, övat på att använda kniv och utsett sex stycken elever på skolan som han skulle mörda. Förberedelserna dokumenterades på film. Motivet var någon form av hämnd.

Från Socialtjänsten slår man ifrån sig kritiken om att inte ha gjort mer tidigare med att man har över 3 500 orosanmälningar på sitt bord om antisociala elever i området. Råslätt, som demografiskt domineras av invånare med utomvästlig asylrelaterad bakgrund, är upptaget på polisens lista över så kallade utsatta områden