Sexuella trakasserier sker på andra språk än svenska. ”Det är dags att det händer något.”

– Det är väldigt otryggt och ofräscht. Vi känner oss instängda. Det är en väldigt hotfull stämning, elever som blir väldigt hotfulla mot lärare och andra elever, säger Josefine Palm, elevskyddsombud på Komvux, till 24Malmö.se.

I Värnhemsskolans lokaler ingår gymnasieskolan, SFI och vuxenskolan Komvux. Sedan komvux-eleverna flyttade dit i augusti har det blivit otryggt och en hotfull stämning.

I januari stängdes skolan ned under ett par timmar efter att ett skyddsombud fått nog och menade att arbetsmiljön riskerade personalens hälsa.

Elever som 24Malmö.se pratat med vittnar om dagliga sexuella trakasserier, främst på andra språk än svenska, och en rädsla för att överhuvudtaget vistas i lokalerna.

– Det är fula ord som könsord och vad de vill göra med oss sexuellt. De är hemska och det får vi stå ut med varje dag. Det är hemskt, hur ska man vilja komma hit varje dag när det är så! Vi ska inte behöva uppleva detta, säger eleven Sandra Norekärr.

Tidigare gick brandlarmet nästan dagligen men nu ”bara” 2-3 gånger i veckan.

Komvux-eleverna har inte sällan starka åsikter kring utbildningen och schemat. Flera lektioner skjuts upp.

Sedan augusti har åtminstone 19 polisanmälningar gjorts bland annat avseende narkotikabrott, misshandel och skadegörelse.

– Det är som att det är en annan värld. Det finns andra regler här som inte fungerar i det övriga samhället. Det är flera som har sett öppen knarkförsäljning, säger Josefine Palm.

En lärare som vill vara anonym berättar att man inte längre vågar säga ifrån då situationen är så hotfull. Många lärare känner sig otrygga.