Lindesbergs kommun som styrs av Socialdemokraterna tillsammans med Centerpartiet meddelar nu att alla äldre elever tvingas äta filmjölk till skollunch. Detta eftersom kommunens ekonomi är dålig. Samtidigt har kommunen satsat stort på nyanlända under flera år.

Det är lokaltidningen Lindesnytt som på fredagen uppmärksammade att utskottet för stöd och strategi fattat beslut att man med start under hösten kommer att servera kommunens högstadie- och gymnasieelever filmjölk till skollunch en dag i veckan. Detta kommer att ske under en provperiod på tre månader. Utskottet ska även ha uppmanat måltidsenheten att hålla nere kostnaderna.

LÄS ÄVEN: Kostnaderna för ’ensamkommande’ skenar – SKL behöver mer pengar

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Irja Gustavsson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Lindesberg och hon försvarar linjen trots att det i skollagen står att elever ska erbjudas näringsriktiga skolmåltider.

– Anledningen till det här beslutet är att kostavdelningen går med underskott på två miljoner, säger Gustavsson.

Vad de politiker som fattat beslutet själva äter till lunch framgår inte av Lindesnytts rapportering.

5 500 skattekronor per dygn
Samhällsnytt har tittat närmare på kommunens engagemang för nyanlända under de senaste åren. Det framgår att bara under fjolåret flyttade sammanlagt 716 personer till Lindesberg från utlandet.

Redan år 2016 meddelade Irja Gustavsson (S) att kommunen hade svårt att hitta boende till 80 så kallade ensamkommande barn. Hon berättade då att kommunen betalade uppemot 5 500 skattekronor per dygn per ‘ensamkommande’ för att ordna uppehälle.

En ansträngd situation
Året innan medverkade Gustavsson i en intervju med SVT där hon berättade att mottagandet gav en ansträngd situation eftersom det innebär en stor belastning på skola, behovet av lokaler, familjehem och det utredningsarbete som krävs.

Trots detta menade man att kommunen klarade av situationen eftersom det fanns ett plus i resultatet på 49 miljoner kronor och därmed de ekonomiska förutsättningarna. Enligt Gustavsson var det stora bekymret då att hitta rätt personal på lärarsidan. Vidare skulle man även anställa mer personal inom socialförvaltningen eftersom att det var ansträngande att se över migranternas behov.

LÄS ÄVEN: Var tredje region och var fjärde kommun gick back 2018 – höjda skatter att vänta