Beslutet på fyra kommunala skolor i Frölunda att servera endast vegetarisk mat flera dagar i veckan har gått hem varken hos eleverna eller föräldrarna. På kommunen hänvisar man till riktlinjer som säger att man ska satsa på vegetarisk mat.

På Kannebäcksskolan, Åkeredsskolan, Näsetskolan och Önneredsskolan serverar man vegetariska alternativ alla veckodagar, rent vegetarisk kost under två dagar samt en dag då maten ska vara ”klimatsmart” vilket oftast innebär ytterligare vegetarisk mat.

Beslutet imponerar varken på föräldrar eller elever som går hungriga skolan.

– Det har inte ätits så bra och de har varit väldigt hungriga när de kommit hem. De äter mycket mellanmål hemma, säger föräldern och köksmästaren Tobias Josefsson till Göteborgs-Posten.

Dålig standard

– Jag trodde först att de var lite kräsna och petiga, men så i måndags kom ett mejl från ett av barnens fröken. Hon var också orolig för att barnen inte åt någonting, och tyckte själv att maten inte höll bra standard.

Han pekar ut kvaliteten, tillagningen och presentationen som faktorer.

Följer riktlinjer

På Göteborgs stad säger enhetschef Erik Kaaling, med ansvar för maten på skolorna i fråga, att man följer riktlinjer som stipulerar att man ska satsa på vegetariskt. Kritiken ska göra honom förvånad och ledsam.

Man planerar att bjuda in de missnöjda föräldrarna så att de själva ska kunna få smaka på den vegetariska maten.