klassrum skola
Inrikes

Elever saknas efter skolstart – befaras blivit förda utomlands för tvångsgifte

Publicerad 10/10/2017
Annons

➤ TVÅNGS- OCH BARNÄKTENSKAP Skolor i flera s.k. ’utanförskapsområden’ i Göteborg larmar om att ett stort antal elever, främst flickor, saknas i skolklasserna sedan höstterminens start. Det rör sig om minst 14 barn från migrantfamiljer. Socialttjänsten befarar att de saknade eleverna mot sin vilja förts till ursprungsländerna för att giftas bort.

I Angered, där 12 av de 14 saknade eleverna är hemmahörande, har Socialtjänsten kontaktat de saknade elevernas familjer. I flera fall har man då fått beskedet att ”allt är bra och att ni på socialen inte har någon anledning att bry er”.

Eftersom det råder skolplikt i Sverige och Socialtjänsten befarar hedersrelaterat tvång, har man i dessa fall kopplat in polisen. Man har också dragit igång såväl förebyggande som uppföljande kampanjer för att få bukt med fenomenet. På nationell nivå är uppföljningen däremot bristfällig rapporterar GP som i ett reportage (17-10-10) uppmärksammat problemet.

Mörkertalet är stort för hur många invandrarbarn som tvingas till ursprungsländerna för bl.a. tvångsgifte men enligt den grupp, ’Nationella kompetensteamet’, som tillsatts av regering och riksdag för att kartlägga den hedersförtrycksrelaterade problematiken, kan fallen räknas i hundratal. Gruppen har därför dragit igång ett projekt som man kallar för ’Tomma stolar’

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1124”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons