Elon Musk klättrar på listan över världens rikaste sedan Tesla-aktien rusat och är nära att återhämta sig helt från förlusterna som den led under 2022. Aktien har hittills under året gått upp 60 procent. Musks tillgångar är i hög grad knutna till Tesla och hans förmögenhet har därför ökat stort när aktien återhämtat sig från tidigare nedgångar.

Teslas aktie tappade nästan 65 procent under 2022. Anledningen sägs vara att höjd ränta gjorde investerare mindre benägna att investera sina pengar i en aktie som kan uppfattas som riskfylld. Musk köpte också in sig som huvudägare i Twitter genom en affärer som väckte stor internationell förargelse eftersom han återinförde yttrandefriheten på den tidigare hårt censurerade plattformen. Det har därför funnits en oro från aktieägarnas sida att kontroversen ska spilla över även på Teslas marknadsvärde.

LÄS ÄVEN: EU rasar när Musk stänger av journalister som bryter mot Twitters regler

Trots farhågorna har Tesla åtnjutit en dramatisk uppgång under 2023. Tack vare uppgången har Musks personliga förmögenhet ökat med 42 miljarder dollar. Enligt en analys på Business Insider görs gällande att anledningen till uppgången delvis beror på en förväntning från investerarna om kommande räntesänkningar. Men också att Tesla kunnat lägga fram en delårsrapport som med råge överträffar det förväntade resultatet.

LÄS ÄVEN: Twitter hjälpte Pentagon med psykologisk påverkan

I och med framgången klättar nu Musk på listan över världens rikaste och han har på allvar börjar utmana mannen som innehar topplaceringen, den franske klädmiljardären Bernard Arnault. Modemagnaten gick om Musk i samband med Teslas stora nedgång under det föregående året. Efter stegringen av Musks aktievärde skiljer det dock bara 6 miljarder mellan de båda mångmiljardärerna.