I en långintervju med det amerikanska nyhetssyndikatet CNBC ger den ofta uppmärksammade Tech-miljardären och entreprenören Elon Musk sin syn på en rad företeelser. Han säger bland annat att han röstade på Biden i det senaste presidentvalet men är besviken.

Till CNBC säger Musk att vilken slumpvis vald person i telefonkatalogen sannolikt skulle ha gjort ett bättre jobb som USA:s president än Joe Biden. Detta trots att han själv röstade på honom. Han jämför att leda landet med att leda ett stort företag och efterlyser mer kompetens hos den som röstas in i Vita huset.

Musk klargör i den delen av samtalet också att han är övertygad om att valfusk förekom i presidentvalet 2020 som i alla val men att det inte var på en nivå som påverkade utgången. Något fog för Trumps påståenden om att hela valet var riggat och stals av Demokraterna, anser Musk inte finns.

Anklagas för antisemitism efter Soros-kritik

I intervjun med CNBC ställs Musk mot väggen för sitt twittrande på plattformen som han numera är ägare till och har vidtagit vissa förändringar av för att säkerställa att konservativa röster får höras i samma utsträckning som vänsterliberala, något som under det tidigare ledarskapet inte varit fallet.

Efter att Musk i veckan riktat kritik mot en annan kontroversiell miljardär, George Soros, anklagas han nu för antisemitism. Detta på grund av att Soros har judiskt påbrå.

I en tweet i början av veckan liknade Musk Soros vid den fiktiva Marvel superskurken Magneto. Han ombeds utveckla det av sociala medieprofilen Brian Krassenstein som håller med om att likheter finns, men då i positiv mening. Varken Magneto eller Soros ska enligt Krassenstein ses som skurkar utan har i stället goda avsikter sprungna ur sina respektive upplevelser som överlevare av Förintelsen.

Musk svarar att han inte alls delar uppfattningen att Magneto och Soros styrs av godhet, utan tvärtom ”urholkar civilisationens själva struktur” och ”hatar mänsklighet(en)”.

CNBC:s nyhetsankare antyder att Musk genom att ge sig på Soros ansluter sig till antisemitiska konspirationsteorier. Musk kontrar med att många så kallade konspirationsteorier visat sig vara sanna och ger också exempel på sådana. Han försvarar också det han skrev om Soros med att det är hans åsikt.

Anklagelserna om att vara antisemit bemöter Musk med att han snarare är en ”prosemit”. Att hans kritik mot Soros skulle ha något att göra med dennes judiska bakgrund avvisar han helt.

Andra aktörer i bland annat media har också tagit dessa tweets som intäkt för att misstänkliggöra Musk för antisemitism. I Sverige kallar Dagens Nyheter Musks kritik mot Soros för ”klassisk antisemitism”. Detta eftersom Musk i likhet med Henry Ford är fordonsmagnat och den sistnämnde på sin tid ventilerade antisemitiska åsikter.

Yttrandefrihet viktigare än pengar

Musk får följdfrågan om varför han måste dela med sig av sina åsikter när han vet att de kanske inte delas av alla som köper en Tesla eller av ledningen på de företag som köper annonsplats på Twitter.

När Musk får frågan ser han lite klentrogen ut som om han verkligen hört rätt och svarar att det förstås är grunden för yttrandefriheten i en demokrati att få säga vad man tycker och tänker.

CNBC ger sig dock inte och undrar om det verkligen är nödvändigt att vara så öppen med vad man tycker inför allmänheten och utsätta sig för kritikstormar och kanske förlora intäkter om bojkotter iscensätts mot hans företag.

Efter en stund betänketid svarar Musk med eftertryck att: ”Jag säger vad jag vill säga. Om det innebär att jag förlorar pengar får det bli så”.