Elpriset når en ny rekordnivå under måndagseftermiddagen och kvällen. På elbörsen Nord Pool överstiger priset under ett par timmar fyra kronor per kilowattimme.

Mellan klockan 17 och 18 på måndagen är elpriset i elområde SE3 (Stockholm), och SE4 (Malmö) 4:35 per kWh, och mellan klockan 18 och 19 kostar en kilowattimme 4:29. Därmed hamnar priset för dem med rörligt elpris omkring 6 kronor per kilowattimme, eftersom elbolagens påslag, energiskatt och moms tillkommer på spotpriset.

Det är det högsta elpriset någonsin i Sveriges historia.

LÄS ÄVEN: Nya elprisrekord – duscha och dammsuga mångdubbelt dyrare: ”Extraordinärt”

Resultat av grön politik

Anledningarna till de skenande elpriserna är flera. De viktigaste faktorerna är att det svenska elnätet är sammankopplat med övriga Norden och länder på kontinenten som Tyskland och Frankrike. På kontinenten, liksom i Sverige, har gröna partier drivit igenom en aggressiv avveckling av kärnkraften till förmån för en kraftig utbyggnad av vindkraften. Det gör att elpriset skjuter i höjden under vindstilla vinterdagar som måndagen.

De senaste dagarna har dessutom vattenkraftsproduktionen påverkats av isläggning på Lule älv, Skellefte älv och Ume älv. Isläggningen har gjort att Vattenfall minskat sin produktion vid kraftverken i de tre älvarna. Det gör att elpriset ökar ytterligare.

Beräkna elpris

Det rörliga elpriset beräknas som summan av det pris elhandelsbolaget betalar för elen på Nord Pool Spot, elhandelsbolagets påslag, energiskatt samt moms. För exempelvis Vattenfalls kunder innebär det att elpriset mellan klockan 17 och 18 på måndagen landar på runt 6 kronor per kWh.

Spotpris 4:35 + påslag 0:06 + energiskatt 0:356 + moms 25 procent på summan = 5:96 kronor per kWh.

Beräkningen är vägledande. Observera att priset kan variera beroende på hur elhandelsbolaget beräknar sitt rörliga elpris.