Sveriges största tomatproducent Nordic Greens Trelleborg, med kunder som Ica, Coop och Lidl, har fått ställa in vinterproduktionen. Anledningen är de skenande elpriserna.

Under sommaren stod företaget för 60 procent av de svenska tomaterna men i vinter och vår blir det alltså inga tomater från bolaget.

– Det känns helt fel att sluta producera svensk mat, säger platschefen Mindaugas Krasauskas till Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: Pågens vd rasar över rödgröna elpriser – kan sänka företaget

Man tog beslutet i slutet av augusti då det stod klart att vinterns elpriser väntas bli mycket högre än vad tidigare prognoser visat.

Att ställa in produktionen är något man aldrig behövt göra tidigare.

– När vi såg den senaste prognosen för elpriserna de första kvartalen 2023 insåg vi att det inte finns en chans för oss att odla. Alla extra kostnader blir högre än förväntat. Det är ingen mening att jobba om vi ändå går med förlust.

”Helt omöjligt”

När Nordic Greens förhandlade om tomatpriserna inför vintersäsongen låg det förväntade elpriset på 1,60 kronor per kWh, och i den senaste prognosen på 3,50 per kWh.

– Då ändrades allt på en gång. Elen har ju kostat runt 50, 60 öre de senaste åren. Nu är den ibland uppe på 5, 6 kronor. Det är 10 gånger dyrare jämfört med för två år sedan. Det är helt omöjligt.

LÄS ÄVEN: ”Horribla elpriser” tvingar Ölandsbageri att stänga

Krasauskas hoppas att politikerna kommer att gå in med någon form av stöd till landets livsmedelsproducenter.