På torsdagen uppmärksammades det att Sverigedemokraterna valt att plötsligt flytta sin i klimatfrågor mest kunniga riksdagsledamot Elsa Widding från miljö- och jordbruksutskottet där dessa frågor bereds till skatteutskottet vars område ligger vid sidan av Widdings kompetens. Men enligt Widding själv ligger ingen konflikt bakom beslutet.

Civilingenjören och klimatexperten Elsa Widdings entré i riksdagspolitiken har kantats av viss turbulens. Detta eftersom i kraft av sin kompetens och förtrogenhet med FN:s klimatpanel IPCC:s rapporter konstaterat att det objektivt inte föreligger någon akut klimatkris och att de alarmister som hävdar detta ägnar sig åt något som mer liknar ett religiöst sektbeteende än ett vetenskapligt förhållningssätt till fakta.

LÄS MER: SD flyttar Widding från miljö- och jordbruksutskottet

Efter valet placerades Widding i riksdagens miljö- och jordbruksutskott där de klimatrelaterade frågorna hanteras. Men på torsdagen meddelade partiet plötsligt att Widding byter utskott. Hon flyttas i stället till skatteutskottet, långt ifrån de frågor hon brinner för.

Spekulationer om petning

I miljö- och jordbruksutskottet har Widding haft en fullvärdig ledamotsplats men i skatteutskottet får hon en plats som suppleant. Ändringen uppmärksammdes av massmedia som hävdade att Widding petas från miljö- och jordbruksuttskottet.

Men detta tillbakavisas dock av Widding själv. I ett meddelande till Samnytt, som på torsdagen i likhet med andra medier reste frågetecken kring utskottsflytten, skriver Widding:

Jag bad om att få byta någon gång runt jul och nu äntligen är det fixat. Helt odramatiskt och jag är jättenöjd att få sätta mig in i skattefrågor. Vi har bra personer i MJU och Kinnunen har ansvar för och är talesperson för klimatfrågan. Det gör han jättebra tycker jag.

Jag kommer såklart att fortsätta att jobba för en vettig klimatpolitik på flera sätt, bl a interpellationer och frågor i Riksdagen. Jag har även en hel del föreläsningar om energi och klimat inbokade.

Ska arbeta med klimatfrågor på andra sätt

I en intervju på partiets YouTube-kanal Riks förklarar Widding att hon inte blivit petad utan att flytten är något hon själv önskat och gjort framställningar om till partiledningen redan i december. Även att gå från en ordinarie ledamotsplats till en som suppleant uppger hon är ett eget önskemål.

Widding berättar för Riks att hon ”inte gillar” hur det fungerar i miljö- och jordbruksutskottet och att en mindre betungade arbetsbelastning som suppleant i ett annat utskott frigör tid och resurser att arbeta med klimatfrågorna på ett annat sätt som passar henne bättre. Någon fnurra på tråden mellan henne och partiet existerar överhuvudtaget inte, säger Widding bestämt.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Rödgrön ilska – Elsa Widding (SD) ifrågasätter klimatkrisen